Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 12,6, az importé 22,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. A külkereskedelmi egyenleg 860 millió euróval romlott és 526 millió euró deficittel zárt, ami 48 millió euróval több az első becslésben közöltnél – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai hivatal (KSH).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 18,7, a behozatalban 25,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,0, a dollárral szemben 15 százalékkal gyengült.

Az év első négy hónapjában az export 13,9, az import 27,3 százalékkal múlta felül a múlt év azonos időszakát, az importtöbblet 1,592 milliárd euró lett 4,511 milliárd euróval romlott a tavalyi 2,919 milliárd euró aktívummal szemben.

A gépek és szállítóeszközök 2021. áprilisi áron számított kivitele 2,5, behozatala 5,8 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű exportvolumene több mint hetedével, importvolumene több mint tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban több mint negyedével csökkent. Az általános rendeltetésű ipari gép forgalma a kivitelben és a behozatalban közel tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene kismértékben nőtt, importvolumene több mint tizedével visszaesett. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 1,4 százalékponttal növelte a teljes forgalom exportoldali volumencsökkenését, a behozatalnál 2,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom importoldali volumennövekedését.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal kisebb, importvolumene 10 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a kőolaj és kőolajtermék járult hozzá, ezen túlmenően a változás az exportban a természetes és mesterséges gáz volumenének csökkenésével, az importban a villamos energia volumennövekedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes export csökkenésének mértékét 0,4 százalékponttal növelték, az import növekedését 0,6 százalékponttal támogatták.