Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom szeptemberi előzetes statisztikáját – áll az MTI gyűjtésében. A kivitel értéke 8,3 milliárd eurót (2945 milliárd forint), a behozatalé pedig 9,1 milliárd eurót tett ki augusztusban, így a termék-külkereskedelmi hiány 751 millió euró volt. A kivitel volumene 3,6 százalékkal kisebb, a behozatalé 6,9 százalékkal nagyobb lett a nyár utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Idén január-augusztusban a kivitel értéke 77,5 milliárd euró, a behozatalé 74,8 milliárd euró volt, a külkereskedelmi mérleg többlete 2,7 milliárd eurót tett ki. Az első nyolc hónapban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 15 százalékkal, a behozatalé 14 százalékkal emelkedett.

Kedden jelenik meg a fogyasztói árak októberi alakulásának adata, és a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalma. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az emelkedés megegyezik az elemzők előzetes várakozásával. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek.

Augusztusban a külföldi és belföldi vendégek együttesen 24,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző hónapban, és 11,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, 2019. augusztusitól viszont 24,3 százalékkal elmaradt a vendégéjszakák száma. Augusztusban a belföldi vendégek 1,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, és 1,4 százalékkal többet, mint a járvány kitörése előtt, 2019. augusztusában. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma tavaly augusztushoz mérten 50,2 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 55,7 százalékkal csökkent.

Pénteken az építőipar és az ipari termelés szeptemberi részletes adatát közli a KSH. Augusztusban az építőipari termelés 10,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a júliusi magas bázishoz mérten 5,8 százalékkal kisebb lett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés. Az épületek építése 16,3, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a tavaly augusztusinál. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 9,8 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Az első becslés szerint szeptemberben 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva 1,7 százalékos volt a visszaesés. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében. Az év első kilenc hónapjában 12,8 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában.