Több mint két és félszeresére nőtt a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma novemberben a 2020. azonos hónapjaihoz viszonyítva, azonban 39 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nyolcszorosára emelkedett, de még így is 43 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

A KSH adatai szerint tavaly novemberben a belföldi vendégek száma háromszorosára, a vendégéjszakáké több mint két és félszeresére növekedett az előző év azonos hónapjához képest, A vendégszám 292 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt. Az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára emelkedett.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére, az üdülőháztelepeken és a kempingekben több mint kétszeresére nőtt. A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, mindkét régióban a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A szálláshelyekre érkezett 229 ezer vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88 százalékát szállodában töltötték, ez nyolc és félszeres bővülést jelent 2020 novemberéhez képest. 

1917 kereskedelmi szálláshely, köztük 733 szálloda és 777 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint négyszeresére, 28 milliárd forintra növekedett és Széchenyi Pihenőkártyával  180 százalékkal többet, összességében 1,7milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok- írja a KSH. 

2021. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest viszont a kereskedelmi szálláshelyek 4 százalékkal több, összesen 14 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 0,8, a külföldiek 12 százalékkal több (9,9, illetve 4,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 14 százalékkal nőtt, és 262 milliárd forintot tett ki - írja a KSH.