A külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2019. novemberében. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 6,4 százalékkal több, a belföldivendég-éjszakáké 1,1 százalékkal kevesebb lett. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 10 százalékkal emelkedett - közölte a statisztikai hivatal.

2019. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

 

  • A külföldi vendégek száma 6,6, a vendégéjszakáké 8,7 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 448 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldi vendégek a Budapest-Közép-Dunavidék régióban töltötték a vendégéjszakák 70 százalékát, 11 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 2,9, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal bővült. A vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma közel 1 millió volt. Utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben csökkent, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban dinamikusan nőtt. A legnépszerűbb régiók a Budapest-Közép-Dunavidék, Balaton és Észak-Magyarország voltak, ahol a szálláshelyek a vendégéjszakák valamivel több mint felét regisztrálták.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 10 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (23 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken a kártyatulajdonosok összességében 2,2 milliárd forintot fizettek, ami 63 százalékos növekedést jelent.

 

2019. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

 

  • 11-gyel kevesebb, 2700 kereskedelmi szálláshely 81 ezer szobával és 228 ezer férőhellyel működött.

 

2019. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest:

 

  • A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal nőtt, összesen 29,3 millió volt. A külföldi vendégek 1,6 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,4 százalékkal kevesebb (14,6 millió, illetve 14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 62,4 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,3 százalékkal több, 513 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.