csemegekukorica- és zöldborsótermeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A csemegekukorica- és a zöldborsó-termékpálya versenyképességének lehetőségeiről és az ágazat szabályozásáról kiderült, hogy

az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak a termeléshez kötött támogatási jogcím keretében, ezzel is jelezni szeretnék a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

A csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután a termelők szinte kizárólag a hűtő- és konzervipar számára tudják értékesíteni a termékeik 90-95 százalékát.

Öntözésfejlesztési beruházásokra fordítható a támogatás

2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre.

Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

Még jelenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre június 30-ig lehet pályázni.

Az új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. A támogatásnak nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.