A kérelem benyújtásának határideje szeptember 30-a, ami idén vasárnapra esik, így - amennyiben munkanapon szeretnénk befejezni a teendőket - szeptember 28-án el kell küldeni az ELEKÁFA nyomtatványokat a megszokott elektronikus úton az adóhatóság felé.

A külföldi áfa visszatérítésére kizárólag áfaalanyok jogosultak, akik az üzleti tevékenységükhöz kapcsolódóan felmerült költségek után külföldön megfizetett adót kérhetik vissza. A legjellemzőbben visszaigényelt összegek között szerepelnek többek között a külföldi üzemanyagköltések, a szállásköltségek, a konferenciák díjai és a tréningköltségek is.

Visszatérítés az országok között

A visszatérítés lehetősége az EU-tagok közötti megállapodásokon alapszik, ezen kívül minden EU-államnak jogosultsága van arra, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön harmadik országgal, ami által a részvevő felek adóalanyai is ugyanabban a visszatérítési eljárásban részesülhetnek.

Magyarországnak jelenleg Svájccal, Liechtensteinnel és Norvégiával van ilyen kölcsönös megállapodása. Más EU-s tagállamnak egyéb országokkal is lehet szerződése, ezért például ha nemzetközi csoportszinten szeretnénk visszaigényelni áfát, akkor mindenképpen járjunk alaposan utána, hogy az érintetteknek kivel van egyezményes megállapodása.

Tevékenység végzésének helye

Ezen eljárás keretében visszatérítést csak olyan országból lehet kérni, ahol a vállalkozás nem rendelkezik állandó bázissal. Ahol a társaság székhelye vagy telephelye van, abban az országban az adólevonási jogát a rendszeres bevallásában tudja érvényesíteni.

Szabályozás

A külföldi áfavisszatérítésnél minden esetben az adott forrásország szabályrendszere a mérvadó. Jó példa erre az üzemanyag áfájának visszatérítése: míg Magyarországon semmilyen formában nem igényelhető vissza, addig Németországban a személyautóhoz vásárolt üzemanyag után megfizetett német forgalmi adó az ELEKÁFA keretében ugyanúgy visszakérhető, mint ahogy egy német adóalany tehetné ezt.

Utókövetés

A visszatérítés egyik nehézsége, hogy a folyamat esetenként hosszú ideig tarthat. Egyes országokban egyszerűbb az eljárás és gördülékeny az ügyintézés, ilyen pozitív gyakorlat látható például Németországban, Ausztriában vagy Hollandiában. Más országokban vannak azonban olyan esetek, amikor sok információt, adatot és számlamásolatokat is kér a helyi adóhatóság, ami jelentősen meghosszabbíthatja a folyamatot.

Az ELEKÁFA visszatérítésével kapcsolatban elsősorban az adminisztratív feladatokra és a szabályozási kérdésekre szükséges koncentrálni. Úgy gondolom, szakértőre csak abban az esetben van szükség, amennyiben a vállalatnak nincs meg a kellő tudása a visszatérítési eljárás menedzseléséhez - mondta Horváth Gábor, a Process Solutions adós csapatának vezetője.

A kis-és középvállalkozásoknak is érdemes visszaigényelniük a külföldi szolgáltatásért fizetett áfát, mivel a visszaigénylésnek rendkívül alacsony az értékhatára (50 euró) - tette hozzá Barna Beáta, a cég menedzsere.

Fotó forrása: Shutterstock.