A tapasztalatok szerint a külföldi vállalkozások jellemzően kisebb jelenléttel kezdenek a magyar piacokon, az sem ritka, hogy az elején csupán egyetlen magyar munkavállalót foglalkoztatnak – nyilatkozta a Napi.hu-nak Gyányi Tamás, a WTS Klient szakértője.

Ha a külföldi vállalkozás bővíteni szeretné tevékenységét, több munkavállalót foglalkoztatna, akkor elsősorban kereskedelmi képviseletet vagy fióktelepet hoz létre.

Mi az a fióktelep?

A fióktelep a külföldi székhelyű vállalkozás jogi személyiséggel nem rendelkező, gazdálkodási önállósággal felruházott szervezeti egysége, amelyet önálló cégformaként a cégjegyzékbe bejegyeztek. A külföldi vállalkozás a fióktelepe útján belföldön vállalkozási tevékenységet végezhet, jogképes, cégneve alatt a külföldi vállalkozás javára jogokat szerezhet és a külföldi vállalkozás terhére kötelezettségeket vállalhat.

Hatalmas előnye van a fióktelepnek a kft-vel szemben

A kereskedelmi képviselet nem adóalany, hanem olyan szervezeti egység, amely nem végezhet önállóan gazdasági tevékenységet. A fióktelep ezzel ellentétben tényleges gazdasági tevékenységet végez, könyvelési és adójogi szempontból nincs jelentős különbség közte és a kft között.

Egy kft. létrehozásához 3 millió forint törzstőke szükséges, a fióktelep esetén viszont a vonatkozó jogszabály nem írja elő az induló vagyon minimális összegét.

Előírja azonban azt, hogy a külföldi vállalkozás a működéshez szükséges vagyont köteles folyamatosan biztosítani, és évente egyszer kötelező a cégbíróságnak is jelentést készíteni a fióktelep számára juttatott összegről.

A fióktelep, hasonlóan a kft-hez, alanya a társasági adónak, vonatkoznak rá az áfa-szabályok és köteles iparűzési adót is fizetni az illetékes önkormányzatnak, továbbá innovációs járulékot is kell fizetnie (korábban ez alól mentesültek a fióktelepek, ami egy kisebb előnyt jelentett).

A mérleg másik serpenyője

A felelősség tekintetében azonban találunk eltéréseket: a kft esetében limitált a kockázat a törzstőke erejéig, a fióktelep esetében azonban a fióktelep felelőssége a tevékenysége során keletkezett tartozásokért az anyacégével egyetemleges és korlátlan.

A megszüntetés problematikája

Míg kft-k esetében legendák születnek arról, hogy milyen hosszú időn keresztül tartott a megszüntetési folyamat, fióktelep esetében gyorsabb az eljárás.

A külföldi vállalkozásnak a fióktelep megszüntetésére vonatkozó határozata alapján, és a hitelezők cégközlönyben történő felhívását követően a cégbíróság végelszámolás lefolytatása nélkül törli a fióktelepet, amennyiben annak nincs köztartozása, illetve egyéb kötelezettségei rendezésre kerültek, vagy arra biztosítékot nyújtott a külföldi vállalkozás. Nem ritkán pedig egy automatikus adóellenőrzést is végez az adóhatóság

– tette hozzá a WTS szakértője.

Ám itt is merülnek fel kérdések. Abban az esetben ugyanis, ha a külföldi anyacég a fióktelepi működés helyett mégis kft-ként működne tovább, a fióktelepet nem alakíthatja át. Meg kell szüntetni, és új céget, kft-kell létrehozni, a fióktelep eszközeinek átadása pedig újabb adókérdéseket vethet fel.

Összességében kijelenthető, hogy töretlen népszerűségnek örvend, sőt növekszik is a külföldi befektetők magyarországi fióktelep alapítási kedve, különösen a banki szektorban találunk nagyobb számmal fióktelepeket – hangsúlyozta végezetül a szakértő.

Ingatlanszerzés, fizetésképtelenség

Amennyiben a fióktelep ingatlant vásárolna, speciális rendelkezések vonatkoznak rá. Pontosabban a megszüntetése körülményeire: az ingatlant a külföldi vállalkozásnak egy éven belül el kell adnia, kivéve, ha az ingatlanszerzéshez nem szükséges engedélyt kérnie, vagy ha az elidegenítési kötelezettség alól a fővárosi és megyei kormányhivatal felmentést adott.

A külföldi anyacég ellen saját országában fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeznek, ezt a magyarországi fióktelepnek be kell jelenteni a cégbíróságnál.