Módosított feltételek mellett hirdette meg a szaktárca tavaly az új szénhidrogén-kutatási és kitermelési koncessziókat. Hat területből ötnek lett gazdája - egy cég kettőt is elvitt -, továbbá egy Közgép-közelinek indult geotermikus projekt is nyert.

A rendszeren a 2013-as pályázatok visszajelzései alapján változtattak. A befektetők az irracionális mértékű pénzügyi elvárásokat kifogásolták - erre válaszul határozták meg 19 százalékban a bányajáradék minimális szintjét úgy, hogy az ezen felül ajánlott mérték fontos a pályázat értékelése során. Megnövelték a koncessziós területeket, továbbá a palagázkutatáshoz szükséges rétegrepesztés engedélyezését a bányafelügyelethez delegálta a jogszabály.

Mindemellett tavaly úgy változott a koncessziós pályázatok értékelési rendszere, hogy nagyobb súllyal vették figyelembe a várható állami bevételeket. Az adható legfeljebb 300 pontból a korábbi 120 helyett már maximum 180-at lehet a pénzügyi vállalások terén megszerezni, amiből 140 egy új - és így a legnagyobb súlyú - elemhez, a fix bányajáradékon felül vállalt bányajáradékhoz tartozik. A műszaki megoldások korszerűsége, a környezetvédelem, a referenciák viszont immár kevésbé számítanak, a kutatási tevékenység határideje pedig egyáltalán nem fontos.

Milliárdokat fizetnek az államnak

A koncessziós kiírásokban a nettó koncessziósdíj-minimumok nagyjából 200-400 millió forint között szóródtak. Az NFM tájékoztatása szerint ezekre 2014 júniusában közzétett pályázatokra összesen több mint nettó 1,6 milliárd forint bevétel várható a 2015. év első felében, szemben a bő 1,2 milliárdos minimummal. A kitermelt ásványi nyersanyag után - ha lesz kitermelés - bányajáradékot kell majd fizetni, ám az NFM azt nem árulta el, hogy a nyertesek a 19 százalékon felül mennyit vállaltak.

A szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére 2014-ben meghirdetett területek közül a Mol Nyrt. Okány-kelet, a Vermilion Exploration B.V. Ebes, az O&GD Central Kft. Nádudvar és Újléta, a HHE Group Kft. pedig Nagylengyel-nyugat esetében, míg az EU-FIRE EGS Hungary Kft. geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából Battonya területére köthetett koncessziós szerződést. A geotermikus koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, a szénhidrogén koncesszióké 20 évre szól. A koncessziók időtartama egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.

A 2013-as koncessziós pályázatokban a Mol és a Vermilion nyert, ők a két területre összesen több mint nettó 2,4 milliárd forint díj megfizetését vállalták. A Vermilion esetében a Battonya-Pusztaföldvár Dél területre a legkisebb felajánlható koncessziós díj 293 millió forint volt, a cég ennél százmillióval fizet többet, míg a Szegedi-medence Nyugat területért a Mol a 300 milliós minimumot bő hatszorosan felülmúló, 1,9 milliárd forintos összeget vállalt.

Feltűnt a Közgép is

A geotermikus koncesszió nyertese, az EU-Fire EGS Hungary Kft. az EU-Fire Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. többségi és az izlandi központú, geotermiában utazó Mannvit hf magyar érdekeltsége, a Mannvit Kft. 5 százalékos kisebbségi tulajdonában van.

A cégnévben az EGS az ún. mesterséges földhőrendszert jelzi, amelynek lényege, hogy a mesterségesen repesztett, forró alapkőzetbe sajtolt víz gőzzé alakul, amiből egy erőmű segítségével elektromos áramot és hőt szolgáltatnak, majd a vizet megint visszasajtolják és újra felhasználják. A Mannvit Kft. egy EGS-projekt kidolgozására közel 119 millió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Tervből.

Az elnyert koncesszióra épül az az első magyarországi, 116 millió euróba kerülő EGS erőmű, amelyhez az innovatív, megújuló energiák előállítását támogató NER300 program keretéből 39,3 millió euró támogatást ítéltek oda. A magyarországi projektet az Európai Bizottság geotermális kategóriában a legjobbnak minősítette, a kormány pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztési programnak nyilvánította. Az erőmű éves szinten 12 megawatt áramot termel majd és 60 megawatt hőt, a projekt várható befejezése 2018. december, az időpont egy évvel hosszabbítható.

A támogatás odaítélésekor a hírek még arról szóltak, hogy az erőmű-konzorciumban az EU-Fire mellett a Közgép Zrt. és a Geotermia Expressz Kft. vesz részt. Az LMP szerint a Közgép részvétele kellett ahhoz, hogy a magyarországi - a fejlesztési tárca által tartott -  előválogatáson nyerjen az izlandi technológia importjára épülő projekt.

Nem kizárt, hogy a Közgéppel - illetve a tulajdonos Simicska Lajossal - megromlott kapcsolatok miatt nem szerepel már a cég a konzorciumban. Kérdéseinkkel kerestük a Közgépet és az EU-Fire-t is, cikkünk kiadásáig nem kaptunk válaszokat.

A Céginfo.hu-n elérhető adatok szerint a Mannvit Kft. tavaly NAV-végrehajtás alatt is állt, míg a 2013-ban negyedmilliárd forintos árbevételt produkáló EU-Fire esetében ez számos alkalommal megismétlődött és az idénre is találunk erre vonatkozó értesítést. Ugyanígy többször lépett életbe adóhatósági végrehajtás a tavalyelőtt százmillió forint alatti forgalmat és nyolcmilliós veszteséget felmutató EU-Fire EGS Hungary ellen is.

Osztrák volt, holland lett

Két szénhidrogén-koncessziót is elnyert a nemrégiben még az osztrák olajtársaság, a RAG tulajdonában lévő, 2013 júniusa óta az O&G Development Kft. által birtokolt O&GD Central Kft. (korábbi nevén RAG Hungary Central Kft.). A cég jobban teljesített 2013-ban, mint 2012-ben: az árbevétel 21 millió fölé nőtt, az adózás utáni 233 milliós veszteség az egy évvel korábbi egyharmadát jelenti. A beszámoló kiegészítő melléklete szerint a társaság megvásárlása óta a geológusok folyamatosan elemzik a társaság tulajdonában lévő 3D szeizmika eredményeit és arra a következtetésre jutottak, hogy több olyan terület is van, amelyet érdemes lenne megfúrni az elkövetkező hónapokban.

Meggyőződésük, hogy a cég - akkori - egyetlen vagyon értékű jogát jelentő, még a jogelőd által 2011-ben elnyert Körös engedély területén további üzleti lehetőségek léteznek, így további szeizmikus mérések elvégzését illetve kutak fúrását fogja kezdeményezi a menedzsment. A társaság tavaly ősszel jelentette be, hogy Szolnok környékén 538,3 négyzetkilométeren 3D szeizmikus méréseket fog végezni. A cég tervei szerint ezek a műveletek 2014. októberében kezdődnek és várhatóan 2015. januárjáig tartanak.

Az OG&D Central az idén létre is hozott egy OGD Újléta Koncessziós Kft. nevű céget, ami fő tevékenységgel kőolaj- és földgázkitermelési szolgáltatással foglalkozik.

Az O&G Development a hollandiai bejegyzésű Sand Hill Petroleum tulajdonában van, amely Magyarországon és Romániában végez szénhidrogén-kutatási tevékenységet.

Kanadaiak, amerikaiak a porondon

A kanadai hátterű, hollandiai bejegyzésű Vermilion Exploration B.V. Ebes területére kötött koncessziós szerződést, ezt megelőzően a 2013 augusztusában meghirdetett bányászati koncessziós pályázaton a Battonya-Pusztaföldvár dél területen vált jogosulttá szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre. A Céginfo.hu adatbázisában két Vermilion-céget találtunk: a 2014-es bejegyzésű Vermilion Hungary Battonya-dél Koncessziós Kft.-t és a Vermilion Luxembourg S.a r.l. tulajdonában lévő Vermilion Hungary Kft.-t. Utóbbi cég pénzügyi közvetítéssel, hitelnyújtással és vagyonkezeléssel foglalkozik, 2013-ban árbevétel nélkül ért el 37,9 millió eurós mérleg szerinti eredményt úgy, hogy egy kapcsolt vállalkozástól 38,5 millió euró kamatbevételre tett szert.

A 2014-ben alapított HHE Group Kft. a Nagylengyel-nyugat területen végezhet kutatást és kitermelést. E társaság ügyvezetője az a Varga Károly, aki a hazai szénhidrogén-kitermelő cégek között - a Mol után - a második legnagyobbnak számító Magyar Horizont Energia Kft.-t (angolul Hungarian Horizon Energy Ltd., rövidítve HHE) és annak több leányát is irányítja. Varga több olajos cégben is megfordult: korábban cégjegyzésre volt jogosult az O&GD Central Kft.-nél, a MOL-RAG West Kft.-nél, egy évtizeddel ezelőtt a Mol Nyrt.-nél, illetve most is vezeti a amerikai Gemstone Properties által tulajdonolt Blue Star 95 Kft.-t. Érdekes, hogy a cégadatok szerint jelenleg nincs tulajdonosi kapcsolat a HHE Group és a Magyar Horizont Energia között. Előbbinek még nincs publikus beszámolója, az utóbbi 2013-ban 24,5 milliárd forintról 19,7 milliárdra csökkenő árbevétel mellett 1,7 milliárd forint feletti veszteséget hozott össze a korábbi évek nyeresége után.

A Magyar Horizont a Mol után a második legnagyobb kitermelési területtel rendelkezik, a hazai földgázkitermelés több mint 10 százalékát adja, tulajdonosa pedig az a HHE America Inc., amely az Alexis Cranberg által 1992-ben alapított Aspect Holdings leányvállalata. Cranberg korábban a már említett Blue Star 95-öt is vezette.