Az alapvető jogok biztosa ebben az évben már két jelentésében is kifogásolta a külföldi rendszámú autók belföldi üzemeltetésére vonatkozó szabályozást, és annak módosítását javasolta - emlékeztetett keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Korábban azt állapította meg, hogy a jogszabályi rendelkezések önmagukban alkalmasak a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog csorbítására, és közvetlenül veszélyeztethetik a tisztességes eljáráshoz fűződő jogot.

Szabó Máté hozzátette, a jogszabály kihirdetésével azt akarta a törvényhozó megakadályozni, hogy a regisztrációs adó befizetésének elkerülése érdekében vegyenek külföldi rendszámú autót. Ezért előírták, hogy belföldi üzembentartó, tulajdonos, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén csak bizonyos mentességek megléte esetén jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A mentességeket bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell igazolni.

Probléma azonban - tette hozzá az ombudsman -, hogy az okiratokat utólag nem lehet bemutatni, az intézkedő rendőr viszont ezek hiányában a helyszínen elveszi a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt. Azt a jogszabály már nem határozza meg, hogyan hagyhatja el az ország területét az a jármű, amelynek külföldi rendszámát a hatóság elvette.

A közlemény szerint az ombudsman ajánlásainak megfelelően az ősszel kétszer is változik majd a jogszabály. Szeptember 21-től a korábbi 1 nap helyett - hat hónapon belül - összesen legfeljebb 30 napon át használhatják Magyarország területén az autót, ha ahhoz az üzembentartó írásban hozzájárult. Az iratok hiteles fordítása helyett pedig elegendő lesz az egyszerű fordítás is. Módosul a belföldi üzembentartó fogalma is, így az, akinek a lakóhelye vagy a tartózkodási helye nem igazoltan Magyarországon van, a jövőben jogszerűen vezetheti a külföldi rendszámú autóját, és nem kell emiatt megszüntetni a magyarországi lakóhelyét.

Továbbra sem rendezi azonban a jogszabály azt, hogyan hagyhatja el az ország területét az a jármű, amelynek a külföldi rendszámát a hatóság elvette. Az ombudsmani hivatal közlése szerint az országos rendőrfőkapitány Szabó Máté jelentésére adott válaszában arról tájékoztatta az alapjogi biztost: egyetért azzal, hogy ez a körülmény alapjogok sérelmét idézi elő, ezért támogatja a jogszabályi szintű rendezést.