A jegybank tavaly ősszel jelentette be, hogy - más európai országok jegybankjaihoz hasоnlóал, valamint az MNB korábbi gyakorlatához visszatérve - hamarosan hat kapсsolattartó iroda nyitásával erősíti külföldi jelenlétét. A tervek szerint az irodák fő feladata a jegybanki kapcsolаttartás, az adott ország és régió gazdasági, pénzügyi folyamatai figyelése, valamint monetáris elemző és kutatási tеvékеnység - az elemző munkát pedig bekapcsolni а nemzetközi tudományos vérkeringésbe. Az irodák dolga lesz a partneri kapcsolatok építése mellett az adott régió és ország gazdasági, társadalmi, kulturális és egyéb folyamatainak megismerése, azokról rendszeres és szükség szerinti jelentések, beszámolók, tájékoztatók készítése, valamint az MNB képviselete a helyi rendezvényeken, fórumokon.

Az MNB ilyen irodát New Yorkban, Párizsban, Hamburgban, Rómában, Buenos Airesben és Bejrútban nyit. (Korábban az MNB hét nemzetközi irodát tartott fent: Tokióban, Frankfurtban, New Yorkban, Párizsban, Zürichben, Londonban és Bejrútban.)

Az irodák 2-4 fősek lesznek, az adott régióban munkatapasztalattal bíró, a térség gazdasági, pénzügyi viszonyait jól ismerő szakembergárdával. Korábbi ígéreteknek megfelelően, a munkatársakat az MNB nyílt pályázat útján ki is választotta. A jelenleg munkaviszonyban állók jogviszonya 2015. január-februárban keletkezett. A szakmai stábok létszáma még nem teljes, a státuszok egy részét még nem töltötték fel. A friss Matolcsy-válasz újra csak azt ismételte meg, amit tavaly szeptemberben írt, eszerint az irodák a következő hónapokban megnyílnak.

Hamburgban nyílik az első

A megcélzott hat városközül a hamburgi iroda nyithat meg elsőként, ott ugyanis 2015. május 18-tól bérel irodát az MNB. Az oda kiküldésre váró munkavállalók a jogszerű külföldi munkavégzéséhez szükséges munkajogi kérdések rendezését követően utaznak ki. A további irodákhoz szükséges ingatlan bérleti szerződések megkötése folyamatban van.

És addig is mit csinálnak a dolgozók?

A külföldi irodákba felvett munkavállalók pedig ideiglenes munkahelyükön, a budapesti székházban a munkaköri leírásuk által meghatározott feladatokat látnak el - tette hozzá az elnök. Válasza szerint a dolgozók jelenleg is igyekeznek e feladataikat ellátni, melyek egy része Magyarországról is megtehető, - igaz, azt is hozzátette, hogy a kapcsolatrendszer kialakítása, a képviselet, valamint a mélyebb, részletesebb információkra épülő kutató-elemző tevékenység ellátása a külföldi munkavégzéssel biztosítható a leghatékonyabban.

A munkaköri leírásokban ugyanis a munkavégzés helye rovatban részletesen fel volt tüntetve, hogy a kapcsolattartó iroda megnyitásáig Budapesten, majd az adott külföldi városban és Budapesten történik a munkavégzés.