Öt kelet-európai  volt szocialista állam, köztük Magyarország is felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyek állampolgárai ideiglenesen munkát vállalhatnak különleges vendégmunkási vízummal az Egyesült Államokban - közölték amerikai illetékesek.

Pár nap múlva érkezik a hivatalos lista

A döntés értelmében Észtország, Magyarország, Lettország, Macedónia és Szlovénia részt vehet azokban a programokban, amelyek lehetővé teszik az amerikai munkaadóknak, hogy külföldi állampolgárokat foglalkoztassanak mezőgazdasági és nem mezőgazdasági ágazatokban a munkaerő pótlására - közölte az amerikai állampolgársági és bevándorlási hivatal (USCIS).

A listát a szövetségi regiszterben január 18-án hozzák nyilvánosságra.

Megnyitja munkaerőpiacát Ausztria és Németország is


Ausztria és Németország is várja a kelet-európai munkaerőt: a két európai uniós tagállamban az idén májustól korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok polgárai. A lehetőség adott, mégsem számít a magyar vendégmunkások rohamára a Foglalkoztatási Hivatal (FH) Nemzetközi és Migrációs Főosztályának vezetője.

Kovács Géza az MTI-nek elmondta:  aki akart, az a különböző kétoldalú egyezmények alapján már eddig is tudott munkát vállalni ebben a két országban, az úgynevezett "tizenkét hónapos szabály" értelmében pedig ha valaki már egyéves munkaviszonnyal rendelkezett ezekben a tagállamokban, a továbbiakban szabadon vállalhatott munkát. Így például sok Ausztriába ingázó munkavállaló megkapta ezt a "zöld kártyát" a második hat hónap után - fűzte hozzá.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja korábban úgy fogalmazott, nem várható zavar a nyitás miatt az érintett fogadó országok munkaerőpiacán.

Rainer Brüderle, német gazdasági miniszter szerint országának szüksége van a szakképzett külföldi munkaerőre, hiszen gazdaság hosszú távra szóló fejlődését inkább veszélyezteti, ha nem lesz elég szakképzett munkaerő. Hozzátette: Németországnak ki kell használnia a szabad munkavállalásban rejlő lehetőségeket a gazdasági növekedés felgyorsítására.

A magyar munkavállalók érdeklődése eddig is élénk volt, az idei téli szezonban például a tavalyinál csaknem 30-35 százalékkal több honfitársunk próbált munkát találni nyugat-európai, elsősorban osztrák, német, olasz és szlovén szállodákban és síközpontokban a Napi Gazdaság által megkérdezett nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítők adatai szerint.


Kiket várnak?


A főosztályvezető szerint elsősorban a diplomások számára válik könnyebbé a munkavállalás a május elsejei nyitással, mivel keresett a magasan kvalifikált munkaerő, például a gépész- és villamosmérnökök, és informatikusok találhatnak állást, de van kereslet az orvosok iránt is. Emellett könnyebbé válik azon munkavállalók elhelyezkedése, akik a helyiek által nem szívesen végzett munkákra - főként mezőgazdasági, vagy képzettséget nem igénylő vendéglátó-ipari munkákra, például spárgaszedésre vagy konyhai kisegítő munkára - jelentkeznek.

Kovács Géza hozzátette: az osztrákok 2008. január 1-jétől, illetve 2008. július 1-jétől bizonyos szakmák esetén könnyített eljárással adnak ki munkavállalási engedélyt, a 60-70 foglalkozásból álló hiányszakmák listáját folyamatosan frissítették, ezekben a szakmákban a munkavállalási engedélyeket akkor is kiadták, ha valaki nem esett a kormányközi egyezmények hatálya alá.

A német és osztrák munkaügyi szervezet képviselői, de cégek is évente az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) programjai keretében több alkalommal jönnek Magyarországra toborozni, ez is mutatja, hogy van igény a magyar munkaerő iránt.

Elmondta: hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de Ausztriában összesen körülbelül 20 000 magyar dolgozik, és Németországban is legalább ugyanennyien vállalnak munkát. Németországba évente 2.000-2.500-an mennek ki három-négy hónapos szezonmunkákra - közölte Kovács Géza. Megjegyezte, hogy a szezonmunkások már 2011. január 1-je óta engedélymentesen dolgozhatnak Németországban.

Idősebbek is elkezdhetik

A kétoldalú egyezmények keretében Ausztriában 35 éves, Németországban 40 éves korig vállalhattak eddig munkát a magyar állampolgárok. Arra a kérdésre, hogy a munkaerő-piaci nyitás után kimehetnek-e többen a két korhatárnál idősebb magyarok közül, Kovács Géza úgy válaszolt: elvileg igen, ha találnak megfelelő munkát, de a magyar munkavállalók nem annyira mobilak, sokszor a nyelvtudás is hiányzik, és soknak közülük nincs megfelelő anyagi forrása sem arra, hogy adott esetben az első fizetésig finanszírozza a külföldi tartózkodást.

Németországba 2000, Ausztriába maximum 1800 munkavállaló mehetett évente a kétoldalú egyezmények alapján, de az osztrák keretszámot 2004 óta általában 80 százalékig sikerült feltölteni, és a német irányszámot sem sikerült soha teljesen kitölteni, a legtöbb 1500 volt, még jóval a magyar uniós csatlakozás előtt. 2004 után számuk rohamosan csökkent, jelenleg évente néhány százan jelentkeznek az FH-nál németországi munkára - mondta Kovács Géza.

A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről. Belgium és Dánia 2009. május elsejétől nyitotta meg munkaerőpiacát.

Az EURES folyamatosan frissülő adatbázisában január 12-én Németországban 251,8 ezer Ausztriában 25,6 ezer álláslehetőséget kínáltak a munkáltatók.  A szomszédos országban annak ellenére van ennyi üres állás, hogy decemberben rekordot döntöttek a foglalkoztatási adatok.