Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy az elszabadult energiaárak miatt létrehozott rezsivédelmi alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is, az erre vonatkozó javaslat jövő héten érkezik – írja Kocsis Máté pénteki bejelentéséről az Index.

Mint ismert, szerda este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy létrehoz a kormány egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Ebbe nyolc ágazatra (a bankszektor, a biztosítók, a nagy kereskedelmi láncok, az energiaipari és -kereskedőcégek, a telekommunikáció és a légitársaságok) kivetett különadó bevételeit folyatnák. Mint érvelt a kormányfő, ezeknek a gazdasági területeknek a járvány utáni és a háborús korszakban plusz nyeresége keletkezett. Az intézkedésektől 800 milliárd forintnyi költségvetési többletbevételre számítanak.

Kocsis Máté ezt bővítené, mert szerinte „a háború, az energiaválság és a kockázatos brüsszeli politika veszélyezteti a háztartások rezsiköltségeit”, így a pártok állami támogatását is bevonná az adóztatott körbe.

A mi álláspontunk szerint ehhez az alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is, legalább azzal a hárommilliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években.

A járvány alatt már volt hasonló lépése a kormánynak: akkor a Magyar Államkincstár által utalt párttámogatásokat – amely a parlamenti frakcióval megillető tömörüléseket megilleti – csökkentették.