Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Különös siettség olvasható ki a kormány, a paksi atomerőmű bővítése kapcsán kiadott határozataiból: a Magyar Közlöny hétfői számában egyszerre jelent meg az energiapolitikáért felelős minisztert a leendő beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősítéséhez szükséges jogszabály-módosításokra felhívó, illetve a bővítést konkrtétan a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt beruházássá nyilvánító kormányhatározat.

A kormány a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a hatósági eljárásokra vonatkozó szabályok és egyéb jogszabályok felülvizsgálatára is felszólította az energiaügyekért felelős minisztert, akinek augusztus végéig kell javaslatot tennie a szabályok korszerűsítésére. A kabinet javaslatot vár az engedélyezésben résztvevő hatóságok felkészítésére, az MVM Zrt.-nek pedig szakértőket kell bevonnia a finanszírozás, pályáztatás és műszaki tartalom meghatározására.

A szakértőknek javaslatot kell majd tenniük a potenciálisan megépítendő két, egyenként 1-1,6 ezer megawattos blokk típuscsaládjára, illetve a két blokk létesítése közötti ajánlott időtartamra. A kormány megvizsgálná azt is, hogy az MVM-csoport üzleti tevékenységébõl képzõdõ nyeresége, valamint az összes jelenlegi jövedelmet termelõ vagyoneleme a társaságnál tartható-e (az MVM tavalyi eredménye után tízmililárd forint osztalékot fizetett az államnak), illetve azt is, hogy az állam miként járulhat hozzá a beruházáshoz, például kezességvállalással vagy garanciavállalással. Piaci hírek szerint jelenleg átlagosan 4-5 milliárd dollárba, azaz mintegy 1400 milliárd forintba kerül egy ezer megawattos nukleáris blokk építése.

Orbán lett a Nukleáris Energia Kormánybizottság elnöke

Külön kutatás-fejlesztési célprogramok szolgálnák a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állását, de a szak- és felsőoktatási képzést is fejlesztené a kabinet. A felkészüléshez egy IV. generációs kutatóreaktort is létrehoznának.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent határozat hozza létre a korábban már bejelentett Nukleáris Energia Kormánybizottságot, amelynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai pedig a fejlesztési és a nemzetgazdasági miniszter. A bizottság az atomerőmű bővítése kapcsán több kérdést is vizsgál majd, így a leendő tulajdonosi szerkezetet, a blokkok típusát és nagyságát, a szóba jöhető szállítókat, a velük szembeni elvárásokat, illetve a kiválasztást vagy a finanszírozást. A testület egy hónapon belül tartja első ülését.

Az MVM a jelenlegi tervek szerint 2023-ban indítaná az első új paksi blokkot, a legutóbbi információk alapján a vonatkozó tendert még idén kiírják. A paksi bővítés előkészítését az ütemezés alapján 2017-ig kell befejezni, egy 1000-1200 megawattos blokk megépítése átlagosan mintegy öt évet vesz igénybe.