Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első blikkre lehet azt mondani, hogy egy magánszínház működjön teljes mértékben magán forrásokból, vagyis “éljen meg a piacon”, csak ez egy olyan piac, ahol gyakorlatilag az összes többi eladott színházjegybe az állam több ezer, a kiemelt intézmények esetében több tíz ezer forinttal száll be - írja G7. Az indok a nehezen vitatható szándék, hogy legyenek kulturális értéket képviselő és viszonylag hozzáférhető színházi előadások Magyarországon.

Az egyetlen hosszabb távú kivétel a magánszínházi piacon a sajátosan működő, vidéken rengeteget játszó, teljesen magánforrásokból fenntartott Orlai Produkció, amely egyébként szintén kénytelen volt jelentősen visszavágni a költségeit.

Üzleti élet-halál ura a minisztérium

A 2022. május 18-ig közzétett döntési listák alapján 2022-ben 365 szervezet vagy magánszemély kapott támogatást az előadó-művészeti többlettámogatási keretből, a Kísérletező és Alternatív Színházak kiegészítőtámogatása kategóriában a korábban meghirdetett 500 milliós keretből 188 millió forintot, a Befogadó színházak kiegészítő támogatása kategóriában korábban meghirdetett kétmilliárd forintos alkeretből 683, millió forintot ítéltek oda valamilyen szervezetnek. Ebből a körből maradt ki teljesen az Átrium Színház, a Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, vagy a Centrál Színház.

A  minisztérium megemelt keretből, kategórián kívüli egyedi igénylések és elbírálások útján osztott szét hétmilliárd forintot. Így kapta meg a teljes keretösszeg 10 százalékát a közmédiának a Virtuózok című televíziós műsort gyártó Művészeti Szilíciumvölgy Kft., ami a minisztérium tájékoztatása alapján mellesleg még nem számolt el a 2019. évi 544 millió forintos támogatásával sem.

Így kapott az előadó-művészeti keretből 18 sportegyesület is egyenként 2,5 millió forintot arra, hogy cirkuszi műsorokon és aztán cirkuszpedagógiai foglalkozásokon vegyenek részt.