Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap úgy tudja, hogy az Országos Kórház Főigazgatóság (Okfő) a koronavírus kimutatására alkalmas, különböző típusú PCR-tesztek megsemmisítését rendelte el, ezek értéke nagyságrendileg 5 milliárd forint. A munkát a Septox Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi, darabonként 206 forintért.

Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt - 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március végén, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forintba került és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is, ennek darabjáért 4106 forintot fizettek az adófizetők. Ezek is idén tavasszal, április 7-13. között jártak le - írja a Jelen.

A tesztek és eszközök selejtezésével, illetve megsemmisítésével kapcsolatban a lap megkereste az Okfőt, amely azonban arra hivatkozva, hogy az adatok megismerése az "Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék", nem adott választ  a kérdésekre.

"A kormányzat szerint tehát a súlyos járvány idején, az adófizetők pénzén megvásárolt, majd a hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban" - jegyezte meg a cikk írója.

Nem olcsó teszteltetni

A PCR-tesztek csak azoknak ingyenes, akiknél erős a Covid-fertőzés gyanúja és az orvos kéri a tesztet. A piacon lévő tesztekre az állam korábban árplafont vezetett be, de így is 14-19 ezer forintot kell ezekért fizetni.