Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sikkasztási ügyben indult bírósági eljáráson már csak a keddi védőbeszéd volt hátra, amikor a Bróker Marcsiként elhíresült nő bejelentette, vallomást tesz. Azt hangoztatta: talán hibázott, de szándékosan senkit sem akart megkárosítani. "Soha nem volt szándékom az, hogy a valós gazdasági esemény látszatát fenntartva és nem csinálva semmit, várjam azt, hogy majd az újonnan bejövő befektetésekből vagy az újonnan jövő ügyfeleknek a befektetéséiből realizáljam a kifizetéseket" - mondta az RTL Híradó szerint Dobrainé a bíróságon.

Az ügyészség szerint viszont éppen ezt tette. Az asszony 1999-ben kezdett el dolgozni a Kun-Mediátor nevű karcagi utazási irodában - ez azonban a fedőtevékenységet biztosította a hátsó helyiségben működő illegális bankhoz. Az üzlet lényege a vádirat szerint az volt, hogy az ügyfelek odaadták a megtakarított pénzüket a nőnek, aki cserébe magas kamatot ígért. A rendszer 15 éven át működött így. Csakhogy az ügyészség szerint a nő valójában nem fektette be a kapott pénzt, a kamatot a friss befizetésekből fedezte.

"Nyilvánvalóan látnia kellett azt a vádlottnak, hogy a kialakult pénzügyi helyzetre tekintettel, nincs reális lehetősége a kölcsönök összegének visszafizetésére" - mondta az ügyész a bíróságon.

Az ügyészség szerint az asszony valójában nem akart fizetni. Amikor tarthatatlan lett a helyzet, egyszerűen eltűnt, egy Karib-tengeri szigetre utazott, amikor Karcagon dühös ügyfelek álltak az irodája előtt. 768 embert csapott be, fejenként 200 ezertől 200 millió forintig terjedő összeggel maradt adósuk. Összesen több mint 12 milliárd forintot sikkasztott el a vádirat szerint.  

A nő kedden a bíróságon szégyenében elsírta magát. Azt mondta, hogy nem gondolta, hogy amit tesz, illegális. Ha elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat, és elkobozhatják a teljes vagyonát.