Átfogó vizsgálatot indítottak a Kúrián a devizahitelezés egyik legfontosabb részletkérdéséről, az árfolyamkockázatról - írta a napilap. Várhatóan áprilisban ül össze legközelebb az a konzultációs testület, amely a devizahitel-szerződések érvénytelenségével kapcsolatos perek elemzésével foglalkozik. A grémium munkájában kúriai bírókon kívül alsóbb fokú bíróságokon ítélkező szakemberek is részt vesznek.

A 2016 óta működő konzultációs testület már bekérte az ország bíróságaitól azokat az ítéleteket, amelyekben a bírák megállapították az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét és valamilyen jogkövetkezményt is alkalmaztak.

Jelenleg e határozatok vizsgálata, a gyakorlat felmérése folyik. A testület áttekinti majd azt is, hogy a Kúria jogegységi határozatai miként érvényesülnek az ítéletekben.

A mostani vizsgálódás jelentőségét jelzi, hogy tavaly csak a Kúriára megközelítőleg négyszáz devizahiteles ügy jutott el, s ezek között szép számmal akadt az árfolyamkockázat megítélését firtató eset.