Már harmadfokon, a Kúria is kimondta, hogy a társaságiadó-kedvezmény (tao) útján a sportkluboknak tett felajánlások közpénznek minősülnek, vagyis az egyesületeknek nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mennyit kaptak abból a pénzből, amelyeket a cégek közvetlenül nekik juttattak, ahelyett, hogy adóként befizették volna a költségvetésnek. A pert a Transparency International indította, hogy kiderüljön, mekkora támogatást kaptak a látványsportok és azt mire fordították.

Korábban már - nemcsak ebben az ügyben - de több bíróság is kimondta, hogy a tao lényegében közpénz. Azt pedig, hogy mennyi támogatás került a látványsportok - labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong - szövetségeihez, mert az eddigi számítások szerint 2016 végéig 360 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a sportba a költségvetés helyett.

A kormány viszont nem így látja: a portál idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint a tao nem közpénz, kommunista beidegződésnek nevezte, hogy egyesek így tekintenek ezekre a forintokra. A legtöbb támogatást, 2,92 milliárd forintot egyébként a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta az elmúlt évben, ennek a kormányfő az alapítója.

Az viszont még nem biztos, hogy kiderül, mennyit kapnak ebben a formában a klubok és a szövetségek. Az adótörvényben egy módosítással a kormány elrejtett egy mondatot, amely szerint dacára annak, hogy közpénz a tao, a támogatások összege adótitoknak minősül.