Az [origo] információi szerint a Fitch Ratings hitelminősítő arról értesítette a magyar kormányt, hogy a cég BBB mínuszról két fokozattal, BB kategóriába minősíti le Magyarország adósságosztályzatát. Az nem világos, hogy pontosan mikor várható, hogy a cég nyilvánosan is bejelenti a döntését, de lehetséges, hogy már szerdán, a budapesti tőzsdei zárás, azaz 5 óra után megteszi ezt - értesült az internetes portál.

Ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy a költségvetés hiányát finanszírozó állampapír-vásárlók számára leginkább mérvadó cégek közül már csak a Standard & Poor's tartja vállalható kockázatúnak azt, hogy a befektetők a magyar államnak kölcsönözzenek.

A még hivatalosan be nem jelentett döntés annyiban meglepő, hogy a Moody's leminősítése után a Fitch azt közölte, megvárja a magyar osztályzat felülvizsgálatával az IMF-tárgyalások végét (egyébként ugyanezt mondta az S&P is). Múlt csütörtökön azonban az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről szóló előzetes egyeztetésről. Ezt az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn személyes kérésére tette, miután kiderült, hogy a magyar kormány visszavonni nem, legfeljebb módosítani hajlandó az uniós intézmények által egyaránt bírált stabilitási és jegybanktörvényt.

A forint gyengülésnek indult a hírre, az euró árfolyama este hat óra után 305 forintig ugrott föl.

Időközben a Fitch elemzője pletykának minősítette az értesülést. Mint Napolitano fogalmazott a Fitch nem kommentál pletykákat. Erre a forint kissé erősödött és az euró jegyzése háromnegyed hétkor visszatért 304 forint alá.