A magyar társadalom 94,8 százaléka szeretné környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évben – vonja le a következtetést az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) reprezentatív felmérése.

A hét dolog közül, amelyeken változtatnának az emberek, kimagaslóan az első helyen végzett az energiatakarékosság, azaz kevesebb áram, gáz, víz használata - írta a kutatás alapján Varga Attila pszichológus, az intézet munkatársa a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon közzétett cikkében.

A felmérés jelentős eltéréseket mutat regionálisan: leginkább a közép-magyarországi válaszadók tervezték csökkenteni az energiafogyasztásukat, legkevésbé pedig az észak-magyarországi válaszadók törekedtek erre. Mint Varga Attila rámutatott, az ország legszegényebb régiójában élőknek valószínűleg már korábban is sokkal kevesebb módjuk volt az energiapazarlásra.

A második és harmadik helyen a hulladékcsökkentés és a meghibásodott "dolgok" megjavítása áll.

A lista utolsó helyén szerepel holtversenyben a környezetbarátabb ruházkodás és a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztása.

Ezeken a területeken a lakosság csaknem egyötöde tervezi környezetkímélőbbé tenni az életét.

A felmérés nemekre bontva is eltéréseket mutat: míg a férfiak jóval nehezebbnek tartják a környezetbarát ruházkodás megvalósítását, addig a nők könnyebbnek, és ennek megfelelően többen is akarnak cselekedni ezen a területen a közeljövőben.

Mint az összegzésben olvasható, a kutatásban feltárt régiós különbségek felhívják a figyelmet arra, hogy az energiatakarékosság lehetősége nagymértékben függ a társadalmi helyzettől.

„Fontos leszögezni, hogy az energiafogyasztás csökkentése semmiképp nem mehet az emberi egészség rovására, ezért az energiaárrobbanás közepette is társadalmi szolidaritási feladat annak biztosítása, hogy mindenki tudjon télen fűteni, és ezt lehetőleg a legkevésbé környezetszennyező módon tegye” – jegyezte meg írásában Varga Attila.