Közös jellemzőjük, hogy nem tudományos igény hívta életre azokat, hanem valamilyen politikai szándék. Ungváry Krisztián történész szerint ez a legfőbb ismérve a kormány által létrehozott, vagy a Fidesz holdudvarába tartozó intézeteknek - írja a Népszava. Vannak, amelyek ideológiaformáló szerepet töltenek be, mások egyszerűen csak kifizetőhelyként működnek.

A történész a minap átadott Kertész Imre Intézetet például a Schmidt Mária "egyszemélyes játékának" minősítette. A cél az, hogy a Nobel-díjas írót halála után jobboldali ikonná tegyék. Ungváry Krisztián a tipikus kifizetőhelyek közé sorolta a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, amelynek vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök 2012-ben kérte fel Szász Jenőt, Székelyudvarhely volt polgármesterét, a Fidesz közreműködésével gründolt, ám kevéssé sikeres erdélyi Magyar Polgári Párt alapító elnökét.

Amikor az LMP-s Ungár Péter tavaly rákérdezett, "hogy mi a csudát csinál tulajdonképpen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Szász Jenő közölte: ténykedésük "egy része nem kerül a nyilvánosság elé, ezek kedvezményezettjei a kormányzati szereplők"." Az intézet évente több mint egymilliárd forintból gazdálkodhat, de - Ungváry kifejezésével élve - "irdatlan nagy összeg" jut a Földváry Kiss Réka által vezetett Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) is, amelynek támogatása 2018-ban az előző évi maradvánnyal együtt szintén elérte a milliárdos nagyságrendet.

A "bizottság" elnevezés némileg megtévesztő: ebben az esetben is intézetről, egész pontosan költségvetési szervről van szó. Feladata a "kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzése, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása".

Az ugyancsak 2013-ban alapított Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tavalyi beszámolója szerint mintegy 300 millió forintot kapott a költségvetésből. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere álma valósult meg az alternatív őstörténetet, a hun-magyar rokonságot preferáló Magyarságkutató Intézet életre hívásával. Az intézet tavaly 800 milliós működési támogatással indult, a költségvetés ebben az évben már közel 1,4 milliárdot tervezett be számára.