Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat. Van, hogy tartási ismeretek nélkül vesz család magához házi kedvencet. Az átgondolatlanság sok esetben oda vezet, hogy a megunt állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket - hívja fel a figyelmet az október 4-i világnap alkalmából Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Ezért baj, ha Buksi folyton újabb almot hoz a világra

Kutyákat, macskákat évente több százezerszer szabályozatlanul engednek szaporodni, így sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. A túlszaporulatból megszámlálhatatlan mennyiségű kóbor állat lesz, melyek jobb esetben állatvédő egyesületekhez, menhelyre, gyakrabban viszont a sintértelepekre kerülnek, ahol az állatok pusztítása törvényesen szabad. Ezért lenne fontos az ivartalanítás, vagy az állatok szaporodásának gondos megelőzése.

Megveszik, megunják, kidobják

A felelős állattartáshoz megfelelő tartási helyre, az állat ellátásához (gondozásához, állatorvosra) anyagi fedezetre, illetve megfelelő mennyiségű szabad időre van szükség. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás nem lesz megfelelő. A házi kedvencet az állat egész életére kell választani, gyakran ebbe nem gondol bele a tartó, és a megunt állatot egyszerűen utcára engedi. Elhagyni, kitenni kisállatot is állatkínzás bűncselekmény, amiért letöltendő börtönt lehet kapni.

Sintért NE!

Az utcára kidobott állatok legtöbbször a sintérekhez kerülnek. A "SintértNE!" településfejlesztő program az ország 3200 településének önkormányzatait, a képviselő testületeket arra buzdítja, hogy a településeken ne a képzetlen, sok esetben nem állatbarát, haszonért dolgozó gyepmestereket táplálják pénzzel, hanem működjenek együtt állatvédő egyesületekkel, állatmentőkkel, hogy a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok humánusan legyenek megoldva.

Jöjjön az Állatrendőrség

Az Orpheus Állatvédő Egyesület egy évtizede tette fel a kérdést a jogalkotó politikusoknak, hogy miért ne működhetne a rendőrség berkein belül egy állatvédelmi feladatokat ellátó egység, mely az állatvédők régóta várt állatrendőreiként működhetnének. A civil szervezetek sok esetben nem tudnak gyorsan / hatékonyan fellépni egy - egy probléma megoldásáért. Állatrendőrség szükséges Magyarországra, ahol a tagok felismerik az állatkínzásokat, majd megfelelően fellépnek a bűnelkövetőkkel szemben.

Állattartó jogosítvánnyal lehessen állatot tartani

A felelős állattartói kultúra kialakítása és az állatok védelme érdekében alapvető szükséglet lehetne, hogy aki cicát, kutyát vagy egyéb más kisállatot szeretne tartani, annak legyenek alapvető ismeretei az állat szükségletei, és jóléte kapcsán. A helyi önkormányzatok az adott településeken élők számára működtethetnék az állattartók nyilvántartását, jogosítványt adhatnának ki az állattartáshoz, vagy éppen ellenkezőleg, tiltó határozatot hozhatnának. Az, hogy bármikor bárki bármilyen hobbiállat tartását kezdeményezhet (alkalmatlanság esetén is) nyilván nem megfelelő - hangsúlyozza az állatvédő szervezet.