Több esetben fényszegény, valamint az elégtelen szellőztetés és a takarítás hiánya miatt néhol erősen ammóniaszagú körülmények között tartotta a kutyákat az az ebtartó, akiknél a Pest megyei Albertirsán tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei tavaly év végén - írja honlapján a Nébih.

Az ebek - köztük nemrég ellett szukák és kölykeik - egészségügyi szempontból jó állapotban voltak, azonban nem állt rendelkezésükre a jogszabályban előírt minimális férőhely, annál jóval kisebb területen zsúfolták őket össze. Az elégtelen tartási körülmények mellett az ellenőrök állatgyógyászati készítmények tiltott felhasználását is megállapítottak, ami tovább súlyosbítja a jogsértést. A készítmények szaktudás és engedély nélküli alkalmazása ugyanis - amellett, hogy jogilag tilos - az állatok egészségét is veszélyezteti - olvasható a közleményben.

Külföldre adták el a kutyákat

A tiltott állatgyógyszer-felhasználás miatt 120 ezer forint bírságot szabott ki a Nébih. A tartóval szemben az állatvédelmi eljárást a helyi járási hivatal szakemberei végzik, a Nébih szakmai támogatásával, amely még folyamatban van. Ennek során a szakemberek a külföldre értékesítő kutyaszaporítót többek között a feltárt hiányosságok pótlására, továbbá a nem megfelelő körülmények haladéktalan kijavítására kötelezték. Az előírt határidőre elvégzett munkálatokat és a kutyalétszám jelentős mértékű csökkentését, valamint a férőhelyek növelését az állatvédelmi szakemberei utóellenőrzésen is vizsgálják majd - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A kutyaszaporítás, az illegális kereskedelem leleplezésére eddig nem álltak hatékony eszközök a hatóság rendelkezésére. E helyzeten változtathat, hogy április 1-jétől mindenkinek, aki kedvtelésből tartott állatokkal kereskedik, regisztrálnia kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál. Erről bővebben itt olvashat.