A hazai turizmus bővülésével a kutyás családok igénye is egyre nagyobb a kutyabarát szolgáltatást nyújtó vendéglátóhelyek iránt. Az igényre  reagálva, az elmúlt néhány évben látványosan emelkedett azoknak a turisztikai szolgáltatásoknak a száma és színvonala Magyarországon, amelyek lehetővé teszik a kikapcsolódást kutyának és gazdájának egyaránt - állítja Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A kutyabarát szálláshelyekkel és egyéb, a kutyás utazást megkönnyítő szolgáltatásokkal kapcsolatos információk közlésétől a belföldi turizmus "kutyás" szeletében bevételnövekedést vár a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A szolgáltatók, kutyatartó és kutya nélkül érkező vendégek közötti összhang nem képzelhető el a kutyákra vonatkozó állategészségügyi, állatjólléti, hatósági és egyéb szabályok betartása nélkül. A Magyar Turizmus Zrt., és a kampányhoz jótékonyságból csatlakozó szakmai szervezetek és közéleti személyiségek úgy vélik: az állat nem játék, és nem is munkaeszköz. Aki kutyát vesz maga mellé, ígéretet tesz neki, hogy élete végéig vigyázni fog rá, és emellett betartja a felelős állattartás szabályait - olvasható a cég közleményében.

Kutyás turizmussal foglalkozó aloldal

A kampány első elemeként augusztus elején elindult az Utazz kutyával! aloldal az itthon.hu portál keretein belül. A honlapon a Nemzeti Turisztikai Adatbázis minden olyan szolgáltatója elérhető, ahol saját bevallásuk szerint szívesen fogadják a házi kedvenceket. Mindemellett az oldal számos ajánlót, ötletet, cikket, érdekességet tartalmaz, a kutyás városnézésre vonatkozó tippektől a kutyás etiketten át.

Az Utazz kutyával! nyereményjáték keretében az Instagramon fényképeket lehet feltölteni, amelyek akkor vesznek részt a játékban, ha  felismerhetően ábrázolják a kutyát, a gazdáját (kísérőjét), valamint egy magyarországi kutyabarát szálláshelyet, vendéglátóhelyet vagy beazonosítható magyarországi turisztikai látványosságot. Díjazzák a zsűri által legkreatívabbnak tartott, valamint a legnépszerűbb képet is.

A képfeltöltés augusztus 16-án, a hontalan állatok világnapján veszi kezdetét. A nyereményjátékban való részvételre szeptember 27-ig, a turizmus világnapjáig van lehetőség. A játék október elején az állatok világnapja alkalmából a Rex Kutyaotthon Alapítvány Állatszigetén ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

Nem mindenki támogatja

A kutyás turizmus terjedését kevésbé ösztönzi a MÁV,mivel a hely-, vagy pótjegyes gyors és expressz vonatokra, Intercityre nem szállhatnak fel kutyáikkal a kutyatulajdonosok, a többi utas érdekeire hivatkozva. A MÁV szóvivője szerint "ha egy olyan kocsiba ültünk le, ahol éppen kutyát szállítanak és mondjuk mi félünk a kutyától vagy éppen allergiásak vagyunk rá, akkor nagyon egyszerűen átmegyünk egy másik kocsiba. Hogyha helyjegyünk van, akkor azt nem tehetjük meg, hiszen akkor oda kell leülnünk, ahova a helyjegyünk szól."

A Balatonon szintén nem preferálják a kutyás vendégeket, mivel már a víz közeléből, a partról kitiltják a négylábúakat. Egyedüli üdítő kivétel az aligai Club Aliga, ahol a strand vendégei egy külön partszakaszon kutyáikkal együtt csobbanhatnak.