Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint három és fél milliárd forint folyt be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszájába az Európa-bajnokság pénzdíjaiból. Az összeg túlnyomó részét a kijutásért járó 9.25 millió euró adja, további egymillió eurót pedig a Franciaország és Németország elleni döntetlennel keresett meg Marco Rossi együttese. A csodaszámba menő továbbjutás kiharcolása plusz másfél millió euró (kb. 525 millió forint) bevételt jelentett volna.

A magyar válogatott öt évvel ezelőtti szereplésével (a csoportkörben egy győzelem, két döntetlen, valamint nyolcaddöntőbe jutás) a tornán 3.5 millió eurót futballozott össze, az idén ennél kevesebbet, egymillió eurót.

„A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is” – felelte a lap érdeklődésére Szabó Gergő,  a válogatott sajtófőnöke.

Számokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy az idei Európa-bajnokságért befolyó egymillió euróból 300 ezer eurót (kb. 105 millió forintot) kap a tornára nevezett 26 játékos, 150 ezer eurón (kb. 53 millió forint) osztoznak Marco Rossi és segítői, a fennmaradó 550 ezer euróról (kb. 193 millió forint) az MLSZ rendelkezik.

Habár a java még csak most következik, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a valaha volt legtöbb pénzt osztja szét az idei Európa-bajnokságon, amelynek összedíjazása 331 millió euró.