A jegybanki alapkamat csökkenése igen gyorsan beépült a rövid futamidejű hozamokba, így a Bubor - az a kamat, amelyen az egyes bankok rövid futamidőre kölcsönt nyújtanak egymásnak - értéke is csökkent. Márpedig a Bubor szolgál a változó kamatozású lakáshitelek - olyan kölcsön, melynek kamatát a bank egyoldalúan akár éven belül is módosíthatja - referencia mutatójaként, annak módosulása így közvetlenül beépül kamatfordulókor a kölcsön kamatába - írja a portál.

A meglévő hitelállomány jelentős része mind a mai napig változó kamatozású - ez annak is köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltáskor 3 havi Buborhoz kötött kamatozásúvá alakították át -, emiatt a Bubor változása igen gyorsan megjelenhet számos hitel kamatában és havi törlesztőjében.

200 ezer is lehet a megtakarítás

A portál példaként egy 8 millió forint összegű, korábban forintosított devizaalapú lakáshitelt vett alapul, amelynek a hátralévő futamideje az év elején 10 év volt. A konstrukció kamata 3 havi Buborhoz kötött, a kamatfelár 2,5 százalékos, a következő kamatforduló pedig augusztusban lesz. A mai napon már ismert az augusztusra érvényes 3 havi Bubor, melynek mértéke 0,6 százalék. (A kamatfordulót megelőző hónap utolsó munkanapját megelőző második napon érvényes referenciamutató az irányadó ugyanis.)

Az előző kamatváltozáskor - májusban - a 3 havi bubor értéke 1,10 százalékos volt, vagyis ehhez képest augusztustól a kamat 0,5 százalékponttal csökkenne. Emiatt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint a törlesztő 1700 forinttal lesz alacsonyabb, ami a hátralévő futamidő alatt 202 ezer forint megtakarítást eredményezne.

Ez a törlesztő még mindig magasabb, mint amit a járvány előtt kellett fizetnie az adósnak, a februárra érvényes 3 havi Bubor nagysága ugyanis akkor 0,23 százalékos volt. Ugyanakkor a májusi fizetnivalóhoz képest már jelentősnek mondható a törlesztőrészlet mérséklődése, hiszen most realizálhatja az adós a júniusi és júliusi jegybanki kamatvágások előnyét.

Az új hiteligényléseknél is lehet hatása a kamatvágásnak

Az új igénylésű, változó kamatozású lakáshitelek kamata is csökkenni fog várhatóan augusztustól - kivéve, ha módosítanak a bankok a kamatfeláron. Emiatt nagyságrendileg ezer forinttal alacsonyabb lehet a törlesztője egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnek augusztusi igényléssel, mint júliusban. Jelenleg azonban nagyon kevesen kérnek változó kamatozású lakáshitelt - az igénylők kevesebb, mint 1 százaléka -, így a kamatcsökkenés hatása nem fogja érdemben befolyásolni az új hitelkihelyezéseket.

A hosszú kamatperiódusú lakáshitelekre is lehet hatása az alapkamat csökkenésének, ez azonban jóval lassabban jelentkezhet. Ráadásul egyáltalán nem biztos az sem, hogy a teljes alapkamat csökkenés meg fog jelenni a hitelkamatokban is.