Majdnem 90 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek tavaly november végéig a háztartások tíz éven túli kamatperiódus mellett, ez 10,6 százalékos arány az egy évvel korábbi 7,3-del szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból a Világgazdaság szerint.

Tehát lényegében a tíz éven túli kamatfixálású hitelek népszerűbbé válása azt jelenti, hogy az új lakáshitelek majdnem egytizedénél már végig azonos a kamatkondíciók. Az ilyen hitelek részaránya folyamatosan erősödött tavaly a kötelezettségek között: csak novemberben már 8,8 milliárd forintot tettek ki, ami hozzávetőleg 12 százalékos súlyt jelent.

A végig fix kamatozású lakáshitelek népszerűségének növekedése mellett hosszabbra nyúlik a visszafizetési ciklus: 2019 első tizenegy hónapjában kötött lakáshitel-szerződések alig több mint 3 százalékát kötötték egyéves vagy még rövidebb kamatfixálás mellett, holott egy évvel korábban még 16,2 százalékos volt az arány.

Sokan azzal spórolhatnak, ha korábban vettek fel lakáshitelt, hogy egy új, jobb feltételekkel bíró hitellel törlesztik a korábbi adósságot. Akár milliókat nyerhetnek egy ilyen lépéssel - ahogy arról korábban írt a Bank360 a Napi.hu-n.