A KSH adatai szerint 2021. januárjában a magyar átlagbér nettó 273 300 forint volt. Ennek az összegnek jogszabály szerint legfeljebb a felét lehetne törlesztésre fordítani mind személyi kölcsön, mind a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetében - írja a Bankmonitor.hu. A banki gyakorlat ennél azonban szigorúbb, éppen ezért érdemes lehet óvatosabb, 40 százalékos megközelítéssel is kikalkulálni a felvehető hitelösszeget.

Előbbi esetben legfeljebb 136 650 forint, utóbbinál pedig legfeljebb 109 320 forint lehet a havi fizetnivaló.

A lakáshitel és a személyi kölcsön több szempontból is eltérő konstrukció. A lakáshitelek kamata jellemzően jóval kedvezőbb: a 3 legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú ajánlat átlagos kamata 3,67 százalék. A futamidő is jóval hosszabb lehet, mint egy személyi kölcsön esetében.

Az átlagbérrel 20 éves futamidőre 18,55-23,2 millió forint lakáshitelt lehetne felvenni. A kisebb összeg indul ki a szigorúbb banki gyakorlatból, ezért érdemes azt alapul venni.

Tavaly decemberben több is belefért

A múlt év decemberében a kedvezmények nélküli átlagbér 298 900 forint volt, vagyis a keresetek átlagosan 25 ezer forinttal csökkentek idén januárra. Ez természetesen az elérhető hitelösszegekben is megjelenik: személyi kölcsönből 600-700 ezer, míg lakáshitelből 1,8-2 millió forinttal lehetett többet felvenni tavaly év végén. A januári adatokat a tavalyi év azonos időszakával össszevetve a 2021 januári átlagbér 9,5 százalékkal magasabb, mint a 2020. év eleji átlagos bér. Vagyis hosszabb időtávot vizsgálva az emelkedés továbbra is töretlen.

A legolcsóbb személyi kölcsönök átlagos kamata 7,42 százalék. Ilyen kondíciók mellett 6 éves futamidőre 6,3-7,9 millió forint személyi hitelt lehetne felvenni. A fedezetlen hiteleknél talán még fontosabb, hogy a szigorúbb szabályokból induljon ki egy érdeklődő, a pénzintézetek ugyanis jellemzően szigorúbb feltételeket szabnak, mint egy jelzáloghitel esetében.

Hosszabb futamidővel a felvehető hitelösszeg is megemelkedhet. Ezzel a megoldással azonban a teljes visszafizetendő összeg is megnőne, hiszen tovább használja az adós a bank pénzét.