Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) meghosszabbította a 2021/K Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozat értékesítését. Eredetileg január 18-ig vásárolhattak volna a kisbefektetők az inflációt követő kamatozású állampapírból, a hétfőn közzétett tájékoztatás szerint azonban január 25-ig tart majd az értékesítés.

A hároméves PMÁP az infláció fölött 1,1 százalékos kamatot fizet, eddig - a 2017-es átlagos infláció miatt - 3,5 százalékos volt a kamata, de ez augusztusban várhatóan emelkedik majd, ha a 2018-as infláció magasabb volt a 2017-esnél. A tavalyi átlagos inflációra vonatkozó adatot kedd reggel teszi közzé a KSH. A 2021/K államkötvényt nagyon szerették a befektetők. Az eredetileg 100 milliárd forintosra tervezett sorozatból összesen öt rábocsátás volt, tavaly november végén már 350 milliárd forintnál tartott a kibocsátás.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) már kevésbé kelendő az idén. Az ÁKK adatai szerint 1MÁP-ból a múlt héten sem sikerült annyit eladni, amennyit meghirdettek. Az év első hetében a 107,7 milliárd forintnyi meghirdetett volumenből csupán 80,4 milliárd forintnyit vettek meg, a múlt héten meghirdetett 66,9 milliárdból 56,1 milliárd kelt el. Igaz, tavaly ilyenkor még a vásárlói kör szélesebb volt, az önkormányzatok és a nonprofit intézmények is jegyezhettek ebből a lakossági állampapírból.

Az FMÁP-nál az év eleje vegyesen alakult, de a teljes nettó értékesítési mennyiség negatív. Az első héten meghirdetett 19,1 milliárdból 13,7 milliárd forintnyit jegyeztek le, a múlt héten 10,7 milliárd forintot ajánlott fel az ÁKK, és majdnem 12,7 milliárd forintnyit vettek meg. Az 1MÁP éves kamata 2,5, az FMÁP-é 2 százalékos.