A bruttó értékesítést tekintve az elmúlt év azonos időszakához mérten 300 milliárd forinttal több lakossági állampapírt vásároltak a háztartások. Az ÁKK szerint így időarányosan a tervek szerint növekszik a lakosság által megvásárolt állampapír mennyisége.

Kiemelkedő mértékben, több mint 50 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest a babakötvény-állomány. A vásárlások ebben a negyedévben 7,4 milliárd forintot tettek ki. A befektetésekre garantált 5,8 százalékos kamat kiemelkedő a megtakarítási piacon.

Emellett népszerű maradt a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP): három és ötéves futamidőn az infláció mértéke felett 1,4 és 1,7 százalékos kamatprémiumot fizet, így az éves kamat 4,20 és 4,50 százalék. A fix kamatozást kedvelők a Kétéves Magyar Állampapírt (2MÁP) vásárolták szívesen 3,25 százalékos kamattal.

Az év első három hónapjában a rövid futamidős lejáratokat már kizárólag magánszemélyek újíthatták meg, egyéb szervezetek nem. Emellett a banki saját számlán levő lakossági állampapír visszavásárlásokat követő átrendeződési folyamat eredménye, hogy bár a magánszemélyek vásárlásai közel 320 milliárd forintot tettek ki március végére a forint lakossági állampapír állomány összességében csökkent - írja közleményében az ÁKK.