Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2008-as válság kirobbanása előtti utolsó hónapokban vett fel csak a lakosság ennyire sok fogyasztási célú hitelt mint az elmúlt időszakban. A Világgazdaság cikke szerint mintegy húsz százalékkal bővült az első fél évben a lakossági hitelpiac, miközben a fogyasztási kölcsönök húzták a növekedést, így összesen már közel 850 milliárd forintnyi ilyen terméket törlesztettek a háztartások.

Az MNB adatai alapján azt írják, hogy a 19,5 százalékos csökkenő lendületű, de erős növekedés alapján fogyasztási hitelből csaknem 400 milliárd forintnyit vett fel a lakosság az első hat hónapban, 27,4 százalékkal többet, mint egy éve. (Ebbe nem tartoznak bele a folyószámla-hitelek - a szerk.)

A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönöket viszik a legjobb: több mint 277 milliárd forintnyi kihelyezés volt hat hónap alatt, ami 29,3 százalékos év/év alapú növekedést jelent. Az áruvásárlási és hasonló hitelek piaca is nőni tudott: majd' 69 százalékos az éves bővülés, ami 54,3 milliárd forintos új állományt jelent. A szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca stagnál, a 33,5 milliárd forintos új kihelyezés alig haladta meg az egy évvel korábbit - írja a lap.

A lakáshitelállományban 453,3 milliárd forintnyi új szerződést regisztráltak az első fél évben. Itt még növekedés is jöhet, ha megvalósul az elemzők által jósolt kamatcsökkenés.