A laktózmentes tejfölök kínálatának felmérésekor 9 márka 14 különböző kiszerelésű termékét találták meg a boltok polcain. Valamennyi 20 százalékos zsírtartalmú volt. Mivel egyetlen márkát sem szeretett volna kihagyni a hatóság, így végül márkánként egy kiszerelést választva, összesen 9 laktózmentes tejfölt vetettünk vizsgálat alá. Mindegyik termék hazai gyártású, melyeket összesen 4 üzem állított elő.

Ahogyan a 20-os zsírtartalmú "átlagos" tejfölöknél, így a laktózmentes csoportban is számos vizsgálatot végeztek.

A laktózmentes tejfölök ellenőrzése során a következőket vizsgálták:

  • biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
  • laktóztartalom
  • a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok számát
  • a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelőségét
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét

Biztosan laktózmentes?

Ennél a tesztnél a legfontosabb kérdéskör a laktózmentesség volt. A vizsgált 9 tejföl mindegyike kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatti mértékben tartalmazott laktózt, azaz laktózmentesnek mondhatóak. (Kiderült, mit szeret lefetyelni a magyar.)

A mikrobiológiai vizsgálatoknak is mind a 9 laktózmentes termék megfelelt. Tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készültek, és megfelelő számú tejsavbaktériumot tartalmaztak, valamint zsírtartalmuk is rendben volt, ahogyan a hatósági érzékszervi vizsgálatoknak is megfeleltek. Nem hamisították a termékeket növényi zsírral, illetve más nem engedélyezett adalékanyagot sem adtak hozzájuk.

Összefoglalva a hatósági laboratóriumi vizsgálatok eredményét, kijelenthető, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike laktózmentes volt és megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

Ugyanakkor nem volt minden fenékig tejfel, hiszen a legnagyobb gondot a laktózmentes tejfölök esetében a jelölési hibák jelentették. Két terméken nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat. A hatósági felügyelők mindkét esetben kötelezték a felelős vállalkozásokat a hiba kijavítására.

Melyik a legjobb laktózmentes tejföl?

A Nébih kedveltségi vizsgálata során a bírálati szempontok a Magyar Élelmiszerkönyvben található, a tejfölre előírt érzékszervi jellemzők voltak, azaz külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján értékelték a 9 terméket.

A tejföl külső megjelenésében elvárt, hogy egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű legyen, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás megengedett. A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei azonos pontszámmal a Milfina és a Mizo laktózmentes tejfölök lettek. Állomány szerint is bírálták a termékeket, amelynél fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen. Ennél a Mizo terméke nyerte el a kóstolók tetszését.

Tejföl választásakor tesztelőink szerint az illat az egyik legmeghatározóbb döntési szempont a vásárlás során. A tejföl illata akkor megfelelő, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Ennek a Cserpes laktózmentes terméke felelt meg leginkább a bírálók körében.

A tejföl ízében, mint legfontosabb tényezőben, a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. E tekintetben a Milfina laktózmentes tejföle tetszett legjobban tesztelőknek.

A Szupermenta kedveltségi rangsorában a laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök versenyében összesítésben első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.