A konferenciasorozat elindítását a 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válság motiválta, amely alapjaiban rengette meg a közgazdaságtant, és új megvilágításba helyezte a megoldottnak hitt kérdéseket.

A paradigmaváltás korszakában kulcsfontosságú, hogy a legmagasabb szintű nemzeti és nemzetközi gazdaságpolitikai döntéshozók véleményt cseréljenek az újonnan kialakuló gazdasági világrendről.

A legnagyobb feladat most az infláció megfékezése

Patai Mihály a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte, hogy a jegybankok számára világszerte – és különösen térségünkben – az első számú ellenség az infláció. A megváltozott nemzetközi pénzügyi és gazdasági helyzetben a monetáris és a fiskális politikai döntéshozóknak együttműködve kell példátlan intézkedéseket hozniuk.

Catherine L. Mann, a brit jegybank monetáris tanácsának tagja, a rendezvény kiemelt felszólalója elmondta, hogy a sokkok együttes hatása révén a jelenlegi gazdasági visszaesés különbözik a korábbi évtizedekben tapasztalt recesszióktól.

Szerinte az energia-, az élelmiszer- és a nyersanyagárak gyors növekedése következtében megugró infláció miatt a jegybankoknak fenn kell tartani a magasabb inflációs várakozást, mivel az inflációs dinamika alábecsülésének jelentős gazdasági költségei vannak.

Megnőtt a digitális valuták iránti érdeklődés

digitalizáció globális megatrenddé vált, a digitális pénz attól válhat sikeressé, hogy minél többen használják, ez pedig a jegybankok részéről komplex projektmenedzsment-szemléletet követel meg. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a digitális pénz több hatékonyságot, pénzügyi integrációt és innovációt eredményez.

A konferencia második szekciója a zöld gazdaság előmozdítására összpontosított.

Sean Kidney, a Climate Bonds Initiative vezetője kiemelte, hogy a világ elkerülhetetlen és hatalmas változások elé néz. Ezekhez a változásokhoz való alkalmazkodás árnyékában kell rájönnünk, hogyan tehetjük sikeressé és ellenállóvá gazdaságainkat.

Az elmúlt évek sorozatos krízisei rávilágítottak, hogy minden esemény visszavezethető a természetes környezetünk megbomlott rendjére.

zöld kötvények népszerűsége tehát remek mutatója annak, hogy a változásra igény van, és ez a változás már meg is kezdődött.