A Tarlós István-féle előző városvezetés ugyan jóváhagyta ezt a kiírást, de akkor a rendelkezésre álló összeg kétszereséért vállalták volna el a kivitelezők a Lánchíd felújítását. A BKK most januárban mondta ki, hogy ezek a feltételek nem elfogadhatóak, de így gondolta az előző vezetés is, egyszerűen túl drága volt.

Ebben a helyzetben nincs értelme még egyszer ugyanazt kiírni, hátha valami csoda folytán lejjebb mennek az árak, érdemes inkább alaposan átgondolni, hogy mi legyen a kiírás műszaki tartalma, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzéséhez, megvalósuljon, de semmi olyan ne, amire viszont nincs fedezet. Ebben nincs benne a Váralagút és a 2-es villamos pesti megállójának felújítása - mondta Draskovics Tibor a rádióban.

Rengeteg műemléki eleme van a Lánchídnak, ezeknél lehet kérdés, hogy cseréljek ki vagy újítsák fel őket. Semmi olyan változtatás nem történik és nem történhet a műszaki tartalomban, amely kedvezőtlen lenne a híd műszaki állapota szempontjából. Ám nagyon sok olyan részlet van, amely a műszaki állapotot nem befolyásolja, a költségeket viszont igen. A műemléki elemeket pedig egyesével át kell tekinteni, ami aprólékos munka.

Annyira az utolsó simításoknál tartanak, hogy a BKK Zrt. igazgatósága a jövő héten tárgyalja, és valószínűleg jóvá is hagyja a közbeszerzési kiírás tervezetét - derült ki Draskovics szavaiból,. Ezt követően jön a jogi procedúra. A nemzetközi közbeszerzést meg kell jelentetni az EU közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ennek van némi átfutási ideje, de a döntés után néhány napon, legfeljebb egy héten belül megjelenik a kiírás.