Januárban vezettek be súlykorlátozást a Lánchídon és tiltották ki róla a turistabuszokat és teherautókat. A főpolgármesteri hivatal most úgy döntött: elhalasztják a Lánchíd felújítását, mert a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei miatt nincs elegendő forrás rá. (A főpolgármester korábban úgy nyilatkozott, a fővárosi önkormányzat idén legalább 80 milliárdot bukik a válság miatt, csak a tömegközlekedés napi több százmillió veszteséget termel, ezért mintegy 60 milliárd forintra nem lehet kötelezettséget vállalni, azaz ennyivel kell visszavágni a kiadásokat.)

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hétfőn a közrádióban az MTI szerint.

Fürjes Balázs emlékeztetett: soron kívüli tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől a Lánchíd felújításáról, tekintettel arra is, hogy a főpolgármester néhány hónapja még a híd kritikus állapota miatt halaszthatatlannak minősítette a hídfelújítást, csütörtökön viszont azt írta Facebook-oldalán, hogy a beruházást bizonytalan időre elhalasztják.

A Karácsony Gergely által készíttetett és a kormánynak a főpolgármester által személyesen átadott szakvélemény szerint a Lánchíd felújítása nem halasztható, mert a híd nagyon rossz állapotban van, teherbírásával komoly problémák vannak, és a felújítás halasztása drasztikusan növelheti a költségeket - mondta az államtitkár.

Közölte, hogy az elmúlt félévben semmilyen tájékoztatást nem kaptak a Lánchíd felújításáról a Fővárostól, a levélre sem kapott még hivatalos választ, de bízik abban, hogy az megérkezik majd és személyesen is meg tudják beszélni a kérdéseket.

A kormány képviselői állnak rendelkezésre, szeretnének segíteni, a kialakult helyzetet ugyanis tisztázni kell, mert a kérdés a közlekedők biztonsága és a "Városháza szavahihetősége" miatt is nagyon fontos - hangsúlyozta Fürjes Balázs.