A rektor szerint azon dolgoznak, hogyan lehet minden elemében megújítani az egyetemet úgy, hogy az oktatók ne kényszerüljenek arra, hogy második-harmadik állást vállaljanak.

"Egy teljesítményértékelési rendszeren keresztül nagyon komoly fizetésbeli különbségek alakulhatnak ki" - fogalmazott Lánczi András az InfoRádió Aréna című műsorában a Portfolió.hu szerint. A rektor ugyanakkor leszögezte: nem igaz a szóbeszéd, miszerint az egyetemi oktatók méltánytalanul keveset keresnek.

"Az egyetem újradefiniálás alatt van az egész világon" - vélte Lánczi, aki szerint óriási versenytársat jelentenek az úgynevezett nyitott, online egyetemek. Másik nehézség, hogy a duális képzés eszméjével kialakult az igény, hogy a diákokat ne pusztán az egyetem képezze, hanem munkahelyi körülmények között is gyakoroljon. "De akkor milyen sztenderdek szerint képződnek jelenleg a hallgatók?" - tette fel a kérdést a rektor.

Lánczi szerint nem lehet életképes egy egyetem kétnyelvűség nélkül. A bolognai rendszert pedig felül kell vizsgálni.

"Mi próbálkozunk újra ötéves képzésekkel, tehát osztatlan képzésekkel" - emelte ki. A rektor úgy látja, a tankönyv nem örök életre szóló tudásgyűjtemény, a tananyag nagyrészét változtatni kell.

Képünk forrása: Shutterstock