A teljes negyedéves értékesítési összforgalom 157 milliárd forintot tett ki, az irodatechnikai szektor kivételével növekedés volt a műszaki cikk szektorban - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet. Az elmúlt év negyedik negyedéve a hazai szórakoztató elektronikai piacon pozitívan zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 31,2 százalékkal nőtt. A növekedés fő mozgatórugóját egyrészt a nagyobb képernyő-átmérőjű LCD-kijelzős lapos tévék, másrészt a korábbi évek forgalmának többszörösét hozó digitális beltéri egységek adták.

A fejlődés hátterében az analóg földfelszíni televízió sugárzás 2013-ban történt leállítása állhatott, de a karácsony is szerepet játszott az eredmények alakulásában. A hagyományos audio és video termékcsoportok (otthoni audio és házimozi, DVD/BluRay lejátszó/felvevő, videokamera, hordozható MP3/MP4 lejátszók) hasonlóan a tavalyi évhez, továbbra is visszaesést könyvelhettek el.

A közlemény szerint a háztartási kisgép szektor 12,7 milliárdos bevételével 29,7 százalékos növekedést ért el 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A nagy növekedés elsősorban a konyhai szegmensnek köszönhető.

Az információs technológia szektor 16,7 százalékos értékalapú növekedést mutatott 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A pozitív eredmény elérésében a legnagyobb szerepet a tabletek játszották, de erősödést mutatott a notebook-ok, billentyűzetek és e-könyv olvasók termékcsoportja is.

A háztartási nagygép szektor 8,4 százalékos növekedést ért el a negyedik negyedévben az előző év utolsó negyedévéhez képest. A húzókategóriák elsősorban a mikrohullámú sütők, mosogatógépek és a mosógépek voltak.

A szárítógépek folytatták a szárnyalást, de mivel ez a legkisebb kategória, súlya alig befolyásolja a teljes szektor növekedését - közölte a GfK.

A telekommunikációs szektor - az elmúlt negyedévekhez hasonlóan - 2013 utolsó negyedévében is pozitív eredményt ért el, vagyis a teljes eladási érték 2 százalékkal növekedett a 2012. év azonos időszakához képest. Ezt az adatot torzítja a hagyományos telefonok forgalmának visszaesése. A szektor gerincét már az okostelefonok adják, amelyek eladása értékben számítva közel 20 százalékkal nőtt 2012. negyedik negyedévéhez képest - közölte a GfK.

A fotó szektor 1 százalékkal magasabb értékesítési forgalmat jelzett 2013. negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Elsősorban a digitális tükörreflexes készülékszegmens (D-SLR) hajtotta a növekedést.

Az elmúlt év negyedik negyedévében az irodatechnikai hardverek és kellékanyagok piaca kismértékű visszaesést mutatott: az értékesítési összforgalom 1,7 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A közlemény idézi Sztupár Andreát, a GfK country menedzserét, aki elmondta: a tartós fogyasztási cikkek piaca a gazdasági válság éveiben mért összforgalmat már felülmúlta, de a 2008-as válság előtti bevételi szintet még nem érte el. A tavalyi negyedik negyedév sikere a karácsonynak volt köszönhető, ami kiemelkedően magas forgalmat hozott - fejtette ki.