Az asszony évek óta élelmiszer biztonsági felügyelőként dolgozott, ennek keretében végezte a közegészségügyi és járványügyi ellenőrzéseket. A férfi a cégein keresztül éttermet, illetve üzemi étkezdét működtetett, ahol az asszony többször tartott ellenőrzést, így ismerték egymást, közöttük jó viszony alakult ki - írja közleményében a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

Az asszony elhatározta, hogy vásárol két laptopot, ezért 2016. május 14-én telefonon felhívta a férfit és megkérdezte, megveheti-e azokat a férfi egyik cégének nevére. Az elkövető azt is elmondta, hogy a vásárlás összeget így csökkentené, illetőleg a számlák után a férfi áfát igényelhetne vissza, melynek összegét a férfi fizesse meg neki. A cégvezető ebbe beleegyezett, ezért az elkövető megvette a laptopokat 860 480 forintért.

Nem sokkal később az asszony ugyanilyen kéréssel fordult a férfihez, majd három mobiltelefont vett, összesen 884 880 forintért.

A férfi megkapta a számlákat, majd az áfa összegét - 371 062 forintot - átadta az asszonynak.

Az ügyvezető mindkét esetben a hosszú időre visszanyúló munkakapcsolatra figyelemmel teljesítette az elkövető kéréseit.

A férfi a valótlan számlákat a cég könyvelésében szerepeltette, ezáltal jogosulatlanul igényelt vissza 371 062 forintot, így vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A férfivel szemben költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

Az élelmiszer biztonsági felügyelőt a főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és költségvetési csalás vétségével vádolja, akinek büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság dönt - közölte a megyei főügyészség.