A friss adatok szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek.

Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai - a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására - 6,7, a közel egyharmad súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 0,4%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az ipar exportértékesítési árai 1,7 százalékkal nőttek az előző év májusához képest.

QP | Quality Placement

Az utóbbi egy évben az ipar belföldi értékesítési árai 4,8 százalékkal nőttek. Belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt - 4,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,5 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai 1,7 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 1,7, az energiaipar árai 1,3 százalékkal emelkedtek.

Így 2017. január-májusban a 2016. január-májusihoz képest a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 2,4 százalékkal nőttek, az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak.