A kormány célja a 200 ezer, korábban rokkantnak nyilvánított ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Tavaly januártól ezért alakította át radikálisan a fogyatékos-ellátások rendszerét, megszűntetve a rokkantnyugdíjat, és kötelezve komplex felülvizsgálatra a rokkantakat.

A hivatalos adatok szerint tavaly valamivel több, mint 44 ezer ember felülvizsgálatát végezte el a szakhatóság. Az érintettek 11 százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a 40 százalékot, ezért ők elestek mind a rokkant-, mind pedig a rehabilitációs ellátástól. Ez utóbbira a felülvizsgáltak közül több mint tizenkétezren váltak jogosulttá, míg a vizsgálaton részt vettek nagyobb részét, több mint 27 ezer embert továbbra is rokkantnak minősítették.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz (NRSZH) közben 38 ezer új rokkantsági igény is érkezett. Ezek 22 százalékát elutasították, 25 százalékát rehabilitációs ellátásra, míg a kérelmezők nagyobbik hányada rokkantsági ellátásra jogosultnak minősült.

Az új igények száma folyamatosan csökken: az ezredfordulót követően is még évi százezer fölött volt, addig 2005 óta évről-évre tízezrével kevesebben kérik leszázalékolásukat, és a tavalyi igényszám már mindössze fele annyi, mint a két évvel korábbi - írta a Világgazdaság.