Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét elején derült ki, hogy negyed dollár miatt búcsúzhatnak a magyar az autósok egy 6,3 forintos benzin és 12,7 forintos gázolajár-csökkentéstől. Ennyivel csökkent volna ugyanis az áfás jövedéki adó, ha a Brent átlagára 50 dollár felett alakul. Ez nem csak azért fáj különösen a dízeleseknek, mert az ő esetükben nagyobb lett volna a mínusz, hanem mert míg a benzin régiós összevetésben nem számít drágának itthon, a gázolaj nagyon is.

Az Európai Bizottság minden héten közreadott adatai alapján december 19-én Magyarországon 1,15 (360 forint)  eurót kellett fizetni a benzinért, amely a 8. legolcsóbb az unióban és a kedvezőbb több környező országbeli árnál is. Szlovákiában például 1,27 eurót (395 forint) kell fizetni egy literért, Horvátországban 1,25 eurót, de drágább az üzemanyag Szlovéniában és Ausztriában is, bár utóbbi esetében már a különbség elhanyagolható. Romániában ezen a héten kicsivel olcsóbb az üzemanyag, bár ez sem számottevő.

A régióban a cseheknél (1,11 euró) és a lengyeleknél (1,08 euró) találni alacsonyabb árakat, bár ennek a napi tankolásban nincs jelentősége, hacsak nem jár valaki rendszeresen az érintett országokban.

Forrás: MEKH, Napi.hu-gyűjtés

Az unión kívüli Ukrajnában a Globalpetrolprices.com adatai szerint 0,84 eurót (262 forint) kell most fizetni a benzin literjéért.

A dízellel más a helyzet

A dízelnél egészen más a kép. Magyarországon az 1,2  eurós (374 forint) ár a tizedik legmagasabb az egész unióban és messze a legdrágább a régióban. A horvátoknál 1,16 eurót (363 forint) kell fizetni érte literenként, de Romániában is megkapni 1,14 euróért (357 forint).

A környező országok közül a héten Ausztriában volt a legalacsonyabb az ár, 1,13 euró (351 forint), egy kicsivel messzebb viszont, Lengyelországban, 1,05 euróért (328 forint) is lehet dízelt tankolni. Az ukrán 0,75 euró (234 forint) persze most is verhetetlen.

Mire érdemes figyelni?

Ezek az árak országos átlagot jelentenek és -  erről nemrég a Napi.hu is írt - óriási különbségek vannak egy országon belül is. A határ menti kutak - éppen az üzemanyagturizmus miatt - speciális helyzetben vannak, árazásuk is ennek megfelelően alakul. Számottevő különbség a dízel esetében lehet a határokon innen és túl. Ezért lett volna a magyarok számára szerencsés, ha a Brent ára még legalább 25 centtel drágább lett volna október eleje és december közepe között.

Nem minden az üzemanyagár

A NAV nemrég közzétett novemberi üzemanyagfogyasztási-statisztikája szerint az emelés ellenére sem csappant meg a fogyasztás növekedése. Novemberben a tavalyi év hasonló időszakához képest 3,2 százalékkal több benzin és 4,2 százalékkal több gázolaj fogyott a hazai kutakon. Utóbbi esetben azt is érdemes figyelembe venni, hogy ez nagy részt azoknak a fuvarozóknak köszönhető, akik kedvezményt vehetnek igénybe, így őket a jövedékiadó-emelés kevésbé érinti.

A KSH szerint a benzin átlagára novemberben 340, a dízelé pedig 353 volt. Azóta ugyanakkor a benzin átlagára már 360 fölé emelkedett, a gázolaj pedig közel van a 380 forinthoz. Tavaly decemberben viszont még 334-es és 333-as árakkal lehetett találkozni. Így az olló egyre csak nyílik, ha pedig hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a jövő év elején az ideihez képest akár a 80-100 forintos különbség is jöhet. Hogy ez mit okoz a fogyasztásban, az hamarosan kiderül.