Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember 2014-ben 0,6 százalékos inflációval számol, 2015-ben pedig már a fogyasztói árak 2,5 százalékos emelkedését várja. A jegybanki alapkamat a társaság szerint idén 2,10 százalékon marad, míg jövőre 4 százalékra emelkedhet.

A skót függetlenedési népszavazás eredményével kapcsolatban Háda elmondta: függetlenedés esetén Skócia és Nagy-Britannia osztozkodhatott volna például a nyersanyagkincsen, Skóciának pedig a magas államadósság miatt nem lett volna esélye az Európai Unióba való felvételre. Skócia azonban a maradás mellett döntött, és a szavazás után az angol font is visszaerősödhet a népszavazás miatti gyengülés után. Kérdés, hogy Nagy-Britannia a Skóciának beígért könnyítések közül melyeket fogja valóban végrehajtani.

Visszafogottabb lehet a magyar gazdasági növekedés a harmadik negyedévben, miután a második negyedévben 8 éve nem látott ütemben (évi 3,9 százalékkal) nőtt a magyar gazdaság. Az év második felében számítani lehet némi gazdasági lassulásra, hiszen a tavalyi év bázisa eleve magasabb, az időjárás bizonytalan, az önkormányzati választások után vélhetően valamelyest csökkennek az állami beruházások, ráadásul a járműgyártásban csúcson van a kapacitáskihasználtság, így e téren várható némi korrekció - mondta Háda. Ehhez jön még az orosz szankciók nehezen megbecsülhető hatása, ami az ipari megrendeléseket csökkentheti. A devizahiteles mentőcsomag ugyan pozitív hatással lehet a háztartások jövedelmi helyzetére, de ez csak később jelentkezik. A közfoglalkoztatás nyomán ugyan nő a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi ráta ennek ellenére historikusan még mindig magas szinten (7,9 százalékon) áll.

A vezető elemző várakozásai szerint az infláció az év további részében is tartósan alacsony szinten maradhat. A gyenge forint eddig érdemben nem éreztette hatását a fogyasztói árindexben, ugyanis a kereskedők többsége nem mert árat emelni, de a jövedelmezőség miatt kényszerhelyzetbe kerülhetnek.

Mivel az MNB tartósan laza jegybanki politikát szeretne folytatni, és a geopolitikai konfliktusok továbbra is sok bizonytalanságot generálnak a pénz- és tőkepiacokon, nagyobb esélye van annak, hogy a forint tovább gyengül, különösen a dollárral szemben. A Quaestor rövid távon ugyanakkor a forint erősödésére számít, ami elsősorban a hangulati javulásnak - skót népszavazás, ukrán helyzet várható nyugvópontra kerülése - köszönhető. Az euró-forint árfolyam hosszú távú pályája nem változott: ha a folyamatok a világban és Magyarországon érdemben nem változnak, akkor 2015. harmadik negyedévére 315-317-es szintre gyengülhet a forint, és onnan már nem várható további erősödés, mert ezzel a gyengülési trend újabb sávjába kerülhet az árfolyam.

A magyar adósságpálya alakulása továbbra is bizonytalan, melynél a gyengébb forintárfolyam komoly kockázati tényező marad. Aggodalomra ad okot, hogy az idei második negyedévben újabb csúcsot döntött, 84,4 százalékról 85,1 százalékra emelkedett az adósságráta. A várható mérséklődéssel sem biztos, hogy a 80 százalékos szint alá tud kerülni idén az adósságmutató. A Quaestor idénre 82, jövőre 79 százalékos államadóssággal számol - modta a vezető elemző.