Az intézet szerint 2010 júniusában a fogyasztói árak várhatóan 4,3 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 2,1 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakit.


A jegybanki alapkamat a kutatók szerint júniusra 5,50 százalékra csökkenhet a jelenlegi 6 százalékról.


Az ipari termelés 2008 decemberében esett vissza drasztikusan, ezért 2009. decembertől lényegesen alacsonyabb bázishoz kell viszonyítani az ipar teljesítményét. Ennek is köszönhető, hogy 2010 tavaszára megáll a visszaesés a termelésben és értékesítésben egyaránt. Az Ecostat szerint 2010 júniusában az iparban a belföldi értékesítés 0,2 százalékkal, az exportértékesítés 12,1 százalékkal nőhet az előző év azonos időszakához képest. Ez idő alatt az ipari termelés 6 százalékkal bővülhet a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított indexek szerint.


A megszűnt 13. havi juttatás miatt a közszférában a bruttó keresetek tartósan csökkennek a következő hónapokban, januárban és márciusban mégis jelentős növekedésre lehet számítani az esedékes egyszeri kereset-kiegészítések miatt. Az előrejelzés szerint 2010. júniusban a költségvetési szférában a keresetek 5 százalékos mérséklődése várható, a versenyszférában 3,5 százalékos, a nemzetgazdaság egészében pedig 1 százalékos keresetemelkedés valószínű.


Az intézet szerint a következő hónapokban mérséklődhet a bolti forgalom visszaesésének üteme, az áprilisra várható kiugró értéket pedig a húsvéthoz köthető ünnepi hatás magyarázza. Az idén júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,4 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbi szinttől.