Mintegy 20 ezer vak ember él Magyarországon, közülük csak minden századik életét segíti vakvezető kutya. Lakosságarányos becslések alapján évi 250 vakvezető kutya szolgálatba állítására lenne szükség, ehelyett összesen 200 a képzett, szolgálatban álló állatok száma - nyilatkozta a VG.hu megkeresésére a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. Jelen pillanatban is 60-an várnak négylábú segítőtársra.

A vakvezető kutyás komplex, mintegy 10 éves szolgáltatás közvetlen költsége mintegy ötmillió forint. Az állatok képzésében OKJ képzettségű szakemberek és rehabilitációs szakemberek, illetve gyógypedagógusok vesznek részt. A szolgáltatás igénybevételéhez nemcsak a kutyákkal szemben támasztanak követelményeket, a látássérült gazda rehabilitáltságának és kutyás közlekedésre való felkészültségének is nagy a szerepe.

Mit tegyünk, ha vakvezető kutyával találkozunk?

Legfontosabb, hogy sem a kutyát sem pedig a gazdáját nem szabad közlekedés közben zavarni, sem simogatással, sem étel kínálásával. Az viszont segítséget jelent, ha a látó emberek kérés nélkül is hangosan kimondják a megállóba érkező busz számát, a lámpaváltást, vagy ha akadály, figyelmeztető tábla van az úton.