A kormányzat 2014-ben új szabályozást fogadott el a közétkeztetésben, ám úgy tűnik, egy dolog a változtatás szándéka és egy másik, hogy mi lesz a szép tervekből - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A gyermekétkeztetésben szigorú szabályokat vezettek be, ami az egyes korosztályoknak adható ételekre és azok gyakoriságára vonatkozik. Ugyanakkor ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből – mondta a napilapnak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésszervezők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke.

Nagyon nagy az ellenállás, a gyerekek inkább nem mennek el, vagy nem fogyasztják el az ételt, és a szemétbe kerül az adagjuk. A minimálbér emelésével szélesedik azok köre, akik rászorultsági alapon jutnak hozzá az ételhez a közétkeztetésben, a fizető fogyasztók száma viszont folyamatosan csökken. Lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez.

Bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik. Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik a harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett.

A KÖZSZÖV elnöke szerint a jelenlegi költségszintet nem lehet fenntartani, az alapanyagárak, az energiaköltségek és a bérek növekedése miatt korrekcióra van szükség. Ez ügyben a szövetség a múlt év végén megkereste a Pénzügyminisztériumot is. A szervezet szerint a közétkeztetés egész rendszerét felül kell vizsgálni.