Lázár János a kiemelt nemzeti érdekek közé sorolta a megszabott feladatokat, ezek közül a legfontosabbnak az ország gazdasági-pénzügyi stabilitását nevezte. Az IH feladatait tekintve ide sorolta az állami kötvénypiac folyamatos figyelését, a mértékadó tőkepiaci előrejelzések követését és információk beszerzését, a magyar stratégiai vállalatok iránti nemzetközi érdeklődés, valamint a kiemelt gazdasági partnerek, például Németország gazdasági folyamatainak nyomon követését.

Lázár János nem először nyilatkozik arról, hogy a magyar kötvénypiac a hírszerzés fő csapásirányának tekintendő - erről további részleteket itt olvashat.

A nemzeti szuverenitással összefüggő feladatokról szólva azt mondta: fontos annak az eseménysorozatnak a figyelemmel kísérése, amely az Európai Unión belül zajlik. Ugyancsak a feladatok közé sorolta az adóelkerülés céljából külföldre került jövedelmek felderítését, továbbá a "külföldi titkosszolgálatok egy jól körülhatárolható csoportjának" Magyarország iránti fokozott érdeklődésének felderítését. Ugyancsak ebben a körben említette az országgal szemben zajló kötelezettségszegési eljárásokat, amelyekkel kapcsolatban fontosnak nevezte az eljárások motivációjának megértését. Ennek kapcsán gazdasági cégek brüsszeli lobbitevékenységéhez kapcsolódó gazdasági információkat említett.

Szintén ebbe a kategóriába sorolta a nemzeti bank elnökének kiválasztását, hozzáfűzve, hogy "a nemzetközi visszhangok és különböző mozgások" is fontosak az ország nemzetbiztonsági érdekeit illetően.

Az energiabiztonság is kiemelt feladat

Az energiabiztonsággal összefüggésben Lázár kiemelte: 2015-ben lejár a Magyarország és Oroszország közötti gázszállítási szerződés, az ehhez kapcsolódó összes információ kiemelt figyelmet érdemel. Megjegyezte: az ukrán miniszterelnök rövidesen Magyarországra látogat, és az energetikai beszerzések, megállapodások is részét képezik a megbeszéléseknek. A kiemelt feladatok mellett megemlítette, hogy az IH-nak fontos szerepe van a kormányfő külföldi útjainak előkészítésében, és előrevetítette: Orbán Viktor miniszterelnök előtt három nemzetstratégiailag is fontos út áll idén Japánba, Kínába, valamint Indiába.

Szólt arról is, hogy a kettős állampolgárság speciális feladatokat ró Magyarországra, ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy nem nemzetbiztonsági kockázatról, hanem fokozott érdeklődésről van szó, elsősorban az európai uniós tagságból fakadóan. Lázár János felidézte: a költségvetésben 10,1 milliárd forint áll a hivatal rendelkezésére hírszerző tevékenységre, amely 2,5 milliárd forinttal több, mint az előző évi összeg. Ebből a feladatokat támogató technikai fejlesztéseket és létszámnövekedést hajtanak végre, mintegy száz új státus létrehozásával.

A bizottság ülésén arról is megállapodtak, hogy májusban vagy júniusban ismét meghallgatják az államtitkárt az IH-nak a jövőre esedékes országgyűlési választások lebonyolításával összefüggő feladatairól.