A törvényjavaslat miniszteri indokolásából kiderül, hogy az új jogszabály célja átfogó és egységes módon biztosítani mind a közpénzek hatékony felhasználását, mind pedig a szakmai szempontok érvényesülését az állami építési beruházások kapcsán – derült ki a Világgazdaság cikkéből.

A hatékonyság növelése érdekében a kerettörvény valóban egységesíti az állami építési beruházások rendszerét, de az emögött meghúzódó megfontolás nem „a helyi önkormányzatok autonómiájának csorbítása” – tették hozzá. Mint írják, mindössze arról van szó, hogy az egységes szabályozás és intézményrendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpénzből finanszírozott beruházások egységes koncepció szerint, egymással összehangoltan, magas szakmai színvonalon és kiszámítható költségszinten valósulhassanak meg.

Felhívták a figyelmet a központosított intézményrendszer előnyeire. Eszerint az megszünteti a korábbi, szétdarabolt szervezeten belüli átfedéseket, valamint biztosítja, hogy a beruházásokkal kapcsolatos bizonyos feladatok ellátására az illetékes állami intézményrendszerben kerülhessen sor. Ehhez eddig külső erőforrásokat vontak be, amelyek kiváltásával csökkenthető a beruházások költségszintje – állapították meg. 

A központosítás és a helyi önkormányzatok viszonyával kapcsolatban azt írták, hogy az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak. Az intézményi központosítás növeli az állami beruházások szakmai és pénzügyi kiszámíthatóságát – hangsúlyozták.

A Világgazdaság kitért arra is, hogy a beruházások előkészítési és tervezési szakaszaira vonatkozó szigorúbb követelmények előírása azért indokolt, mert az állami beruházások körében jelentkező utólagos költségnövekmény oka a beruházások alultervezettsége.