Az idei költségvetési hiány a GDP 2 százaléka felett lesz, de így is alatta marad az EU 3 százalékos szabályának - mondta a Kormányinfón Lázár János. A kormány korábban 1,7 százalékos deficitet tervezett, ez most az év végi költekezés miatt emelkedhet a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Az idénre 35 188 milliárd forintos GDP számol a kormány - vagyis a két százalékot meghaladó deficit 702 milliárd forint feletti hiányt jelent. Ez óriási teljesítmény annak fényében, hogy november végén 59,3 milliárdos többletről adott számot az NGM.

QP | Quality Placement

Magyarán csak decemberben 750 milliárd forintos hiánynövekedést akar összehozni a kormány, ami nem is olyan nehéz, hisz Lázár elmondása szerint csak a mai kormányülésen 400 milliárd forint extra kiadásról döntenek.

Várhatóan javít majd a kormány is a növekedési előrejelzésén 2017-re, ezt most számolják újra az NGM-ben. Ugyanakkor Lázár szerint óvatosnak kell lenni, mivel a negyedik negyedévben azt hallottuk, hogy az autóipari cégeknek voltak problémái.

Jó eséllyel az ideinél magasabb lehet a növekedési ütem 2017-ben, de az igazán komoly elrugaszkodáshoz 4-5 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség - hangsúlyozta Lázár.