Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Föloldják a Paks 2-re vonatkozó megvalósítási szerződés titkosítását - jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón, miután az Európai Bizottsággal és az adatvédelmi biztossal egyeztettek. Nem lesz teljes titokfeloldás, csak ha az nem befolyásolja Paks 2 megvalósítását. A tárcavezető szavaiból arra lehet következtetni, hogy a megvalósítási szerződésen túl további szerződések titkosításának feloldása is szóba kerülhet.

A kormány jövő kedden benyújtja a 2018-as költségvetés tervezetét - mondta Lázár. A tervek szerint a GDP-arányos hiány 2,4 százalék lesz, a gazdaság 4,3, a fogyasztás 4,5-5 százalékkal nő. A kormány várakozása szerint az infláció és nyugdíjemelés is 3-3 százalék lesz. A tartalék nagysága 200 milliárd forint.

A tervek szerint a kiadások 80 százaléka megy működésre, míg 20 százaléka fejlesztésekre jut. Az ideihez képest az oktatás kiadásai 82 milliárd forinttal, az egészségügyé 132 milliárddal nőnek. A Modern városok programra jövőre is 150 milliárd forint jut - az uniós fejlesztéseken túl.

A kormány célja, hogy mindenki jobban járjon, a 2018-as költségvetés a munkában élők helyzetét javítja, a cél a teljes foglalkoztatás elérése - mondta Lázár János. A tervek szerint csökkentik a kisüzemi sörfőzdék jövedéki adóját, az internet és a hal áfáját.

Tovább folytatódnak a korábban kialkudott béremelések "életpályák", a fegyveres testületeknél, oktatásban és az egészségügyben. Az elmúlt négy évben 550 ezer közalkalmazott bére emelkedett, ami csak jövőre 906 milliárdos többletet jelent - sorolta Lázár.

Az Európai Bizottság 18 milliárdos bírságot szabott ki Magyarországra a 2003-2009 között használt informatikai rendszer beszerzése miatt. A Welt 2000 Kft. szállította az Emir-rendszert - Lázár szerint Dobrev Klára, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségi akkori igazgatójának megrendelésére. Lázár az ügyben feljelentést tesz.

Lázár János Emirrel és az Alusszal kapcsolatos kijelentéseire már a múlt héten reagált Gyurcsány Ferenc, aki közleményében felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság által vizsgált 2007-2013 közötti ügyekhez feleségének, Dobrev Klárának semmilyen módon nem lehetett köze, mert ő 2004-ig volt az egykori fejlesztési ügynökség vezetője.

Lázár elmondása szerint a kormány jövő szerdai kormányülésen áttekintik

  • a 200 milliárdos Liget projektet: a cél hogy "a Ligetben liget maradjon";
  • a Magyar Nemzeti Múzeum fejlesztését és a környező tömb rehabilitációját, hogy őrzőhelyből kiállítóhely legyen;
  • az Iparművészeti Múzeum bővítését és fejlesztését,
  • a Modern Városok program állását
  • az élelmiszeripari fejlesztési terveket
  • a nagy beruházásokat.