A Magyar Nemzet információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget június 1-jétől vezető államtitkár kaphatja meg az uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, az uniós "kasszakulcsot". A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alól hamarosan átkerülhet a Miniszterelnökséghez. Az államtitkárság foglalkozik a fejlesztéspolitikával, az uniós támogatásokkal, a monitoringgal, illetve az uniós pályázatokkal.

Az Mno.hu emlékeztet rá, hogy az eddigi hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök az utolsó pillanatig kivár a kormányátalakítást érintő új hatáskörök ismertetésével, ugyanakkor Lázár néhány napja közölte, legalább három nagy csoporttal tervezi kiegészíteni a Miniszterelnökség szervezetét. Ezek egyike egy olyan koordinációs csoport lesz, amely azon dolgozik majd, hogy a vidék, a választókörzetek érdekei érvényesüljenek.

QP | Quality Placement

A lapnak nyilatkozó kormánypárti képviselők szerint Lázár a Fidesz parlamenti frakciójának múlt heti ülésén is azt hangsúlyozta, a következő időszak egyik legfontosabb feladata, hogy választókerületenként felmérjék, mekkora a rendelkezésre álló, de fel nem használt uniós források aránya. Beszélt arról is, hogy jelentős "tartalékok" vannak a rendszerben, amelyeket minél nagyobb arányban hasznosítani kell. A Magyar Nemzet által megkérdezett frakciótagok szerint Lázár minderről a ciklus második felét jellemző politikai kormányzás jegyében értekezett.